filteri close
Objavljeno: 23.04.2023. Image source: Pixabay
300x600

Kako se pravilno vadi krpelj i kako se leči lajmska bolest

Krpelj je mali parazit koji obitava u gustoj vegetaciji i travi. Aktivan je od početka proleća do kraja jeseni. Ovaj parazit se hrani krvlju pa se često događa da kada se zakači za kožu krpelj znatno poraste.

Kada je inficiran bakterijom  Borrelia Burgdorferi , koja izaziva  Lajamsku bolest, ili virusom krpeljskog encefalitisa, ove mikroorganizme može preneti na ljude.

Prema podacima epidemiologa 30-40% krpelja u Beogradu je zaraženo Borellia Burgdorferi bakterijom.

Simptomi ujeda krpelja

Ujed krpelja je neosetljiv i na mestu ujeda nema svraba, te je nakon boravka u prirodi potrebno pažljivo pregledati telo i dlakavi deo glave, kako bi se krpelj primetio. Takođe, neophodno je pregledati odeću koju ste nosili u prirodi. Sve ovo važi i za kućne ljubimce, s obzirom da je kod njih ujed krpelja česta pojava.

Simptoma praktično nema, osim što ćete krpelja primetiti na koži.

Kako pravilno ukloniti krpelja?

Postoje različite teorije koje su nastale u narodu kako se osloboditi krpelja. Ove teorije su često veoma suprotne pravilnom načinu uklanjanja krpelja.

Kada primetite krpelja na svom telu neophodno je da odete kod doktora koji će specijalnom sterilnom pincetom ukloniti krpelja. Krpelja treba izvaditi što pre, u roku od 24 časa od ujeda, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja infekcije.

Ne treba nanositi nikakva hemijska sredstva poput benzina, etara, acetona, laka za nokte i slično. Ova sredstva će izazvati povraćanje crevnog sadržaja krpelja, a pošto se bas u crevnom sadržaju nalazi  Borellia Burgdorferi bakterija mogućnost zaraze je povećana.

Koji su simptomi Lajmske bolesti?

U slučaju infekcije, prvi simptom Lajamske bolesti je crvenilo na mestu ili oko mesta ujeda koji se širi i podseća na metu ( Erythema megrans). Ovaj simptom je prisutan kod 70-80% inficiranih ljudi, a javlja se 3-30 dana nakon ujeda.

Rani stadijum Lajmske bolesti mogu pratiti i dodatni simptomi: malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, povišena temperatura, gubitak apetita, uvećanje limfnih čvorova...

Najbolji vid prevencije od krpelja:

- Izbegavati boravak u šumama i prirodi sa puno rastinja;

- Naneti na kožu repelent (sredstvo koje sprečava infekcije koje nastaju ubodima insekata);

-Nositi svetlu odeću koja prekriva udove, a pantalone uvučene u čarape.