filteri close
Objavljeno: 02.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/Couleur

300x600


Pored toga što je divnog ukusa i mirisa, cimet čini čuda za naše zdravlje. Postoji više vrsta cimeta ali stručnjaci preporučuju cejlonski kao najbolji. Na sreću, ima ga i na našem tržištu.

Cimet je bogat antioksidantima a sadrži i mangan, gvožđe,  kalcijum i cink pa odatle dolaze i njegove mnogobrojne dobrobiti za zdravlje.

Evo nekih od njih:

 U kombinaciji sa medom jača imunitet

Jednu kašičicu meda i četvrtinu kašičice cimeta otopite u mlakoj vodi i popijte kako biste odbranili organizam od virusa i bakterija.

 Pomaže da se izborite sa hroničnim kašljem i začepljenim sinusima.

Dva štapića cimeta ostavite da odstoje nekoliko sati u hladnoj vodi pa popijte vodu.

 Ublažava simptome artritisa

Dobro izmešajte cimet sa malo vode i nanesite na bolne zglobove.

Možete i da napravite obloge tako što ćete ovu smesu rasporediti na gazu pa umotati oko zgloba.

 Drži glad pod kontrolom

Cimet reguliše šećer u krvi pa nećete imati napade gladi ako ga redovno konzumirate.

 Podstiče rad mozga  

Miris cimeta dobro utiče na memoriju i koncentraciju. U ove svrhe se preporučuje žvakanje žvake sa ukusom cimeta.

 Ublažava menstrualne bolove

Redovnom konzumacijom cimeta možete da rešite ovaj problem koji pogađa mnogo žena.

 Dobar je za stomak

Cimet sadrži vlakna koja rešavaju problem zatvora i nervoznih creva. Kombinacija meda i cimeta rešava i problem sa gasovima i lošim zadahom.

 Pomaže u borbi s kilogramima

U čaši vode rastopite jednu kašiku meda i pola kafene kašičice cimeta. Zagrejte dok ne provri. Pola čaše popijte pola sata pre ručka a drugu polovinu pola sata pre spavanja. Pored svega navedenog, cimet snižava nivo holesterola i šećera u krvi, uništava gljivice, povećava nivo energije, snižava temperaturu i deluje protivupalno i zato bi trebalo da ga konzumirate što češće.

 Evo nekoliko načina da ga uvrstite u svakodnevnu upotrebu:

Dodajte ga u kafu, čaj, toplu čokoladu, kuvano vino ili sok.

Izrendajte jabuke i obilato pospite cimetom.

Dodajte kašičicu cimeta u u obrok od ovsene kaše.

Isecite jabuku na kolutove pa ih premažite smesom od dve kašičice putera od kikirikija i jedne kašičice cimeta.

Isprobajte i sami neke nove kombinacije.

MED i CIMET dobitna kombinacija za brži metabolizam