filteri close
Objavljeno: 07.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/RitaE

Kopriva je veoma lekovita biljka

Koriste se svi njeni delovi- koren, stabljika, lišće i cvetovi.

Ona sadrži vitamin C, karotenoide (provitamin A), vitamin K, B2, B5, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, i u biljnoj medicini se koristi kao lek protiv anemije, upale urinarnog trakta, protiv bolesti jetre, žuči i pluća, grčeva u stomaku, ona snižava šećer u krvi… 

Ovo je jedan od recepata za ukusnu čorbu:

Sastojci:

800 g mlade koprive
2 velika praziluka
2 kašike kukuruznog brašna
so i biber
malo isceđenog limuna
malo ulja za prženje

Priprema:

Koprivu operite i obarite u slanoj vodi. Kad je obarena, ocedite je i sitno iseckajte.
U šerpi zagrejte ulje, ispržite praziluk, dodajte kukuruzno brašno pa i njega malo propržite. Dodajte koprivu, sipajte onoliko vode koliko želite da dobijete 
čorbe (1-2 l.), dodajte soli i bibera i kuvajte da vri kratko.
Sklonite sa vatre i dodajte sok od limuna po ukusu.