filteri close
Objavljeno: 01.06.2024. Image source: Pixabay/ chezbeate
300x600

Korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) važno je iz nekoliko razloga:

  1. Zaštita od UV zračenja: Krema sa SPF štiti kožu od štetnog uticaja ultravioletnog (UV) zračenja koje dolazi od sunca. Postoje dve vrste UV zračenja koja su štetna za kožu: UVA i UVB. UVA zraci prodiru duboko u kožu i doprinose starenju kože i stvaranju bora, dok UVB zraci uzrokuju opekotine od sunca i mogu oštetiti DNK ćelija kože, što može dovesti do raka kože.
  2. Prevencija raka kože: Dugotrajna izloženost UV zračenju bez adekvatne zaštite može povećati rizik od razvoja raka kože, uključujući melanom, koji je najopasniji oblik raka kože. Redovno korišćenje kreme sa SPF može značajno smanjiti ovaj rizik.
  3. Prevencija preranog starenja kože: Izloženost suncu bez zaštite može ubrzati proces starenja kože, što uključuje stvaranje bora, finih linija i pigmentnih mrlja. Krema sa SPF pomaže u očuvanju mladalačkog izgleda kože i sprečava fotostarenje.
  4. Smanjenje oštećenja kože: Korišćenje kreme sa SPF smanjuje rizik od oštećenja kože, poput opekotina od sunca, koje mogu biti bolne i mogu uzrokovati dugotrajna oštećenja kože.
  5. Očuvanje ujednačenog tena: Krema sa SPF pomaže u sprečavanju pojave tamnih mrlja i hiperpigmentacije uzrokovane sunčevim zračenjem, čime se održava ujednačen ten kože.

Da bi se postigli ovi benefiti, važno je pravilno koristiti kremu sa SPF: naneti je u dovoljnim količinama na sve izložene delove kože, ponavljati nanošenje svaka dva sata ili češće ako se pliva ili znoji, i koristiti je tokom cele godine, ne samo tokom letnjih meseci ili sunčanih dana.

Naočare za sunce nisu samo kozmetika, već često neophodna zaštita