filteri close
Objavljeno: 23.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Da li ste primetili da kada pijete alkohol, sledećeg dana shvatite da ste pojeli više nego što ste nameravali? Postoji nekoliko razloga zašto se ovo dešava.

Pre svega, alkohol slabi naše inhibicije, što znači odbacivanje svih ograničenja u ishrani i ciljeva zdrave ishrane koje bismo mogli imati drugih dana. Ako smo trezni, mogli bismo izabrati samo jedno ili dva pileća krilca. Posle nekoliko piva, osećamo da je još nekoliko – ili ceo tanjir – sasvim u redu.

Verovatno nije iznenađenje da vas alkohol dehidrira, što objašnjava mnoge odlaske u kupatilo nakon što počnete da pijete. Pošto je alkohol diuretik, morate nadoknaditi izgubljenu tečnost. Ako ne, svoju žeđ biste mogli zameniti za glad. Alkohol takođe snižava nivo šećera u krvi, zbog čega žudite za ugljenim hidratima da biste stabilizovali nivo šećera u krvi.

Alkohol utiče na hormon apetita 

Čak i umerena količina alkohola zavarava telo koliko se leptina luči. Leptin je hormone koji igra ulogu u suzbijanju našeg apetita i unosa hrane ograničavanjem neuropeptida koji stimulišu naš apetit. Bez leptina, veća je verovatnoća da ćemo posegnuti za još hrane.

Kako obuzdati pojačan apetit pošto ste popili koju čašicu više?

Kako biste smanjili nekontrolisane napade gladi dok pijete, možete započeti svoj izlazak jedenjem zdravog obroka izbalansiranog sa proteinima i složenim ugljenim hidratima. Zdrav obrok će sprečiti da alkohol prebrzo uđe u vaš krvotok. Veća je verovatnoća da ćete posegnuti za nezdravom hranom ako je lako dostupna, pa se držite dalje od švedskog stola sa štapićima mocarele i pilećim krilima. Takođe pomaže da se izbegne držanje nezdrave hrane kod kuće kako ne biste došli u iskušenje da jedete po povratku kući.

5 lakih načinda proverite da li imate probem s alkoholom

Ako konzumirate alkohol, potrudite se da ga unosite u umerenoj količini. Imajte na umu da vaša jetra može da obradi oko jednog pića na sat, pa pokušajte da to imate u vidu kako ne biste prekoračivali dozu. Isto tako, najbolje je da nekoliko dana tokom nedlje ne pijete u kako vaše telo ne bi razvilo toleranciju na alkohol zbog čega ćete unositi više alkohola za isti efekat.