Zašto su pistaći najzdraviji orašasti plodovi?
Pistaći su seme drveta pistaćija. Obično su zelene boje i blago su slatkog ukusa. Ljudi ih jedu hiljadama godina.
Da li su pistaći dobri u ishrani?
Pistaći su hranljiv dodatak vašoj ishrani. Sastoje se od 20% proteina, što je mnogo veći odnos kalorija i proteina nego kod većine orašastih plodova. Ovaj protein može učiniti da se osećate siti duže i da vam pomogne da kontrolišete svoju težinu.
Pistaći se, takođe, mogu pohvaliti velikom količinom antioksidanata, odmah iza oraha i pekana. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su jedinjenja u vašem telu koja mogu da naškode ćelijama, proteinima i DNK, uzrokujući prevremeno starenje, kao i bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca.
Pistaći su dobar izvor nezasićenih masnih kiselina i kalijuma. Oba imaju antioksidativne i antiinflamatorne osobine.
Kao i drugi orašasti plodovi, pistaći su osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani, koja je povezana sa ukupnim dugoročnim zdravljem
Zdravstveni benefiti
Istraživanja su otkrila nekoliko mogućih zdravstvenih prednosti ovih ukusnih orašastih plodova, uključujući:
Očuvanje crevne flore
Pistaći su bogate vlaknima, koja mogu delovati kao prebiotik, ili kao hrana koju vare dobre bakterije vašeg creva kako bi im pomogle da rastu. Crevne bakterije su tada u stanju da fermentišu vlakna i pretvore ih u kratkolančane masne kiseline, koje pomažu u smanjenju rizika od raka, srčanih bolesti i digestivnih poremećaja.
Izuzetno ukusan i još zdraviji: Čudesna voćka orah!
Niži krvni pritisak i nivo holesterola
Pokazalo se da pistacije imaju efekte na snižavanje holesterola. Ovi orašasti plodovi imaju vlakna i velike količine polinezasićenih i mononezasićenih masti, a sve to je povezano sa zdravim nivoom holesterola i smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Istraživanja pokazuju da jedenje pistacija – posebno u poređenju sa drugim orašastim plodovima – dovodi do nižeg krvnog pritiska.
Zdrav nivo šećera u krvi
Pistaći imaju nizak glikemijski indeks, što znači da njihovo jedenje ne izaziva velike skokove šećera u krvi. Takođe, imaju antioksidante, karotenoide i fenolna jedinjenja, koja svi održavaju zdrav nivo šećera u krvi.
Poboljšano zdravlje krvnih sudova
Amino kiseline se smatraju esencijalnim, pa ako vaše telo ne može da ih proizvede, morate ih unositi kroz ishranu. Neke studije sugerišu da aminokiseline u pistaćima snižavaju količinu masti i šećera (glikemijski indeks) u krvi i mogu tonirati vaše krvne sudove i učiniti ih fleksibilnijim.
Bolje zdravlje očiju
Pistaći imaju najveći nivo zeaksantina i luteina među orašastim plodovima, a oba štite vaše oči od oštećenja izazvanih plavim svetlom, kao i od makularne degeneracije, bolesti oka koja može uzrokovati gubitak vida kako starite.
Gubitak težine
Jedenje pistacija takođe može pomoći da izgubite težinu. Bogate su vlaknima i proteinima, što dovodi do osećaja sitosti i može vam pomoći da jedete manje.
Pistaći u ljusci vas teraju da jedete polako i pažljivo, jer je potrebno vreme da se uklone ljuske. Školjke se takođe nakupljaju ispred vas, pokazujući koliko ste do sada pojeli.
Orašasti plodovi su najbolji spoj korisnog i prijatnog
Rizici od alergija
Pistaći su orasi. Neki ljudi sa alergijama na orašaste plodove mogu imati ozbiljne reakcije na pistacije i trebalo bi ih se kloniti.
Simptomi alergijske reakcije na pistacije mogu uključivati:
-Svrab u ustima, očima, koži ili grlu
-Problemi sa gutanjem
-Mučnina, dijareja
-Začepljenost ili curenje iz nosa
-Otežano disanje ili kratak dah
-Anafilaktički šok
Anafilaktički šok može biti fatalan. Ako imate alergiju na orahe, uvek držite pri ruci auto-injektor sa epinefrinom (ili adrenalinom). Epinefrin je jedini lek za anafilaktički šok.
Ako ste alergični na orašaste plodove poput pistaća, obavezno pročitajte pakovanje na unapred pripremljenoj hrani da biste potvrdili da nema orašastih plodova u tragovima.
Pistaći su bez holesterola i odličan su izvor vitamina i minerala, uključujući: mangan, fosfor, bakar, vitamin B6.
Prazne kalorije: Evo predloga za kvalitetnu zamenu za nezdrave grickalice