filteri close
Objavljeno: 27.02.2021. Image source: Foto: Pixabay/2102033
300x600

Ukoliko volite da konzumirate ove grickalice ne treba da vas grize savest, osim što su ukusne, jako su zdrave. Ipak, trebalo bi da ograničite unos na jednu šaku dnevno jer su vrlo kalorične i sadrže dosta masnoća.

Orašasti plodovi sadrže omega 3 masne kiseline koje su važne za srce i krvne sudove i mnogobrojna istraživanja pokazuju da konzumiranje jedne šake ovih plodova na dan, znatno smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Bogati su vitaminima  i mineralima kojih nema u drugom voću i povrću.

Koriste se i u kozmetičkoj industriji za negu kože, kose i noktiju, a dobri su i za memoriju i povećanje libida.

Mogu se jesti sirovi, prženi, kuvani ili kao dodatak salatama i nekim jelima.

Orasi su veoma bogati omega 3 masnim kiselina koje smo već pomenuli. Osim što su korisne u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, utiču na smanjivanje “lošeg” holesterola i upalnih procesa u organizmu. Sadrže još i vitamine C i E, kalcijum, magnezijum i gvožđe.

Koji vitamini su svakodnevno potrebni našem organizmu? (TABELA)

Bademi su jedni od najmanje kaloričnih orašastih plodova. Imaju visok procenat vitamina E – moćnog antioksidanta  koji usporava starenje, poboljšava imuni sistem i štiti organizam od infekcija.

Kikiriki je, verovali ili ne, jako zdrav! Sadrži antioksidante, vitamine D i E pa bi ga trebalo jesti jer usporava starenje, snižava nivo holesterola i pomaže u sprečavanju dijabetesa.

Najbolje je konzumirati onaj u ljusci jer sadrži više vitamina i minerala.

Brazilski orah je pun selena koji je moćan antioksidant. Sprečava prerano starenje mozga, mišića i kože. Dobro utiče na vaš imunitet i odličan je saveznik u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. 

Pistaći su odličan izvor zdravih masnoća koje smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara. Pored toga, sadrže i dosta proteina i vlakana. Brzo će vas zasititi jer imaju visoku kalorijsku vrednost.