filteri close
Objavljeno: 03.11.2023. Image source: Pixabay
300x600

Brojni su razlozi, ali nisu svi racionalni

U debatama o vezama često se potegne pitanje razlike u visini između partnera. Postoje oni kojima to predstavlja smetnju, dok su drugi ravnodušni.

Međutim, ispada da je starosna razlika lakše prihvatljiva nego kad je muškarac niži od 185 centimetara, bar prema istraživanju aplikacije za upoznavanje.

Na društvenim mrežama poput "TikToka" i "Jutjuba", neki muškarci su objavili video materijal u kojem objašnjavaju da "niži" rast, poput 175 ili 180 cm, ne umanjuje muškost niti sposobnost za romantičnu vezu.

10 saveta za dobre odnose, svih vrsta, sa pojašnjenjima

Visoki muškarci su obično privlačniji ženama, što je posledica evolucijskih, bioloških i socijalnih faktora, objašnjava Avigail Lev, rukovodilac centra za kognitivnu bihejvioralnu terapiju.

Ona napominje da su visina i snaga muškarca evolucijski povezane sa zdravljem, dok sa sociološke strane, to ide u prilog percepciji moći i dominacije.

Rodne uloge i ekonomski faktori takođe igraju ulogu u tome zašto žene često biraju više muškarce. Lev primećuje da su žene koje su zavisne od muškaraca manje zahtevne po pitanju izgleda, navodeći kao primer žene iz sredine prošlog veka.

Da li je tepanje u vezi "poželjno"? Koje nadimke parovi najčešće koriste?

"Muškarci su tradicionalno više vrednovali fizički izgled žena nego njihove karijere, koje im u prošlosti nisu bile toliko bitne. Danas, s većom ekonomskom nezavisnošću, žene su postale selektivnije", ističe Lev.

Ona dodaje da društvo povezuje ženstvenost s nežnošću i krhkošću, a muškost s dominacijom i moći.

Stručnjak za odnose Nikol Mur ističe da visina za mnoge žene simbolizuje sigurnost i fizičku zaštitu. Iako postoji mišljenje da niži muškarci ne mogu pružiti zaštitu, ona naglašava da fizički izgled ipak ne igra glavnu ulogu u vezi. Mentalna kompatibilnost, zajednički interesi i slični pogledi na svetu su, prema njenom mišljenju, mnogo značajniji.