filteri close
Objavljeno: 11.10.2019. Image source: Alexis/Pixabay
300x600

Naizgled bezazlen problem oticanja stopala može se javiti kao posledica načina života, ali može biti i pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Ako tokom dana dugo sedate, nosite neudobnu obuću ili patite od prekomerne težine, verovatno se suočavate sa ovim problemom.

Tokom letnjih meseci oticanje nogu je često i usled širenja krvnih sudova radi rashlađenja tela.

Oticanje stopala može se javiti i usled konzumiranja alkohola, što može biti pokazatelj i ozbiljnih zdravstvenih problema, poput problema sa radom srca, bubrega ili jetre.

Sa druge strane, u trudnoći stopala često otiču usled zadržavanja tečnosti i pojačanog pritiska na vene.

Ukoliko se ovaj problem pojavi naglo u trudnoći ili neposredno nakon porođaja, i to u vidu ozbiljnih otoka, ono može biti pokazatelj preeklampsije, koja je praćena povišenim krvnim pritiskom, glavoboljom, vrtoglavicom, mučninom, povraćanjem, problemima sa vidom i pojavom proteina u urinu. Preeklampsija može voditi u eklampsiju, te zahteva brzu i stručnu medicinsku pomoć.

Edem

Edem se javlja kada tečnost ostane zarobljena unutar tkiva. Prepoznaje se i po tome što je koža preko otoka sjajna i zategnuta, kao i po tome što nakon pritiska na pogođenom mestu ostaje ulegnuće.

Infekcija

Infekcija kao uzrok oticanja stopala posebno je česta kod osoba koje imaju dijabetes, te im se zbog toga preporučuje posebna pažnja ukoliko primate ovakav problem.

Krvni ugrušak

Kada se krvni ugrušak razvije u venama nogu, ovo može sprečavati protok krvi ka srcu, što kao posledicu ima i oticanje članaka i stopala.

U ozbiljnijim slučajevima može doći i do duboke venske tromboze u glavnim venama nogu, praćene nelagodom u nogama, bolom i oticanjem jedne noge, groznicom, kao i promenom boje noge. U ovim slučajevima neophodno je odmah se javiti lekaru.

Venska insuficijencija

Ukoliko, usled oštećenja venskih zalistaka, krv ne protiče pravilno kroz organizam, ona može početi da curi iz krvnih sudova, zadržavaući se u nogama.

Limfedem

Limfedem se javlja kada limfa, usled problema sa limfnim sudovima, počne da se nakuplja u tkivima. Koncentrisanje limfe može dovesti do pojave infekcija, sporijeg zarastanja rana, kao i do pojave deformiteta.

Bolesti srca

Pojava oticanja stopala može ukazivati i na slabost srca, te na prekomerno zadržavanje soli i vode koje je izazvano ovim problemom.

Bolesti jetre

Kao posledica bolesti jetre, može doći do smanjenja sinteze albumina – protein koji sprečava da krv curi iz krvnih sudova.

Bolest jetre praćena je i pojavom žutice, modrica na koži, svrabom, tamnom bojom urina, pojačanim umorom, oticanjem abdomena, promenom boje stolice.

Bolest bubrega

Kada su funkcije bubrega oslabljene, dolazi do zadržavanja tečnosti u organizmu, koje je obično praćeno i oticanjem nogu i stopala.

Pored navedenih zdravstvenih stanja, oticanje stopala može se javiti i kao posledica konzumiranja određenih lekova, kakvi su: antidepresivi, steroid i kortikosteroidi, lekovi za hipertenziju, hormoni, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kao i lekovi koji se koriste u terapiji dijabetesa.