filteri close
Objavljeno: 29.09.2022. Image source: Foto: Pixabay/manbob86
300x600

Ako imate posla sa glavoboljama koje se pojavljuju čim se probudite, razlog može biti poremećaj spavanja. 

Problemi sa disanjem, kao što je hrkanje, može biti znak opstruktivne apnee u snu. Ovu pojavu karakteriše blokada disajnih puteva koja uzrokuje pauze u disanju. Nakon toga, opstruktivna apneja u snu može nas učiniti podložnijim glavoboljama nakon dremke.

Naučna studija iz 2009. godine je otkrila donekle recipročan odnos između spavanja i glavobolje. U studiji na 32 žene sa tenzionom glavoboljom i 33 žene sa manjim bolom u glavi, istraživači su koristili podatke ankete da bi procenili načine na koje su subjekti primenili upravljanje simptomima. Dok su relaksacija, lekovi, upotreba toplih ili hladnih obloga i tehnike odvlačenja pažnje bile među mehanizmima suočavanja učesnica koje su same prijavile, više od 80% učesnica je izjavilo da je spavanje njihova glavna strategija za upravljanja simptomima. 

OPREZ: Ova hrana može izazvati NAPAD MIGRENE!

Međutim, 56% žena je izjavilo da se čini da odlazak na spavanje stimuliše glavobolju, posebno kod onih koje pate od nesanice. Dok dremanje može ublažiti bol, može takođe dovesti do loše higijene spavanja, što izaziva poremećaj sna ili produžava epizodu nesanice. Prema tome, dok popodnevna dremka može pomoći u ublažavanju simptoma glavobolje u provom trenutku, ona nas može držati duže budnim kasnije te noći. Nakon toga, nedostatak sna može izazvati glavobolju od napetosti sledećeg dana.

Kako ublažiti glavobolje povezane sa popodnevnom dremkom?

Dok glavobolje povezane sa potencijalnim poremećajem spavanja treba da pregleda lekar, u drugim slučajevima olakšanje korišćenjem kućnih lekova može pomoći u prilagođavanju svojih navika spavanja. Posebno treba naglasiti važnost potpornog jastuka. Ako vaš jastuk postavlja vašu glavu i vrat pod nezgodnim uglom, na primer na nagibu, to može dovesti do napetosti mišića i kasnijih glavobolja. Umesto toga, izaberite jastuk koji omogućava da vaš vrat i ramena ostanu horizontalni. 

Održavanje svakodnevne rutine spavanja može pomoći u ublažavanju ovih glavobolje. Ograničite unos kofeina tokom dana, odvojte vreme za redovnu dnevnu fizičku aktivnost i smanjite dnevne dremki na minimum. Verovali ili ne, prečesto dremanje može da nas izloži riziku od glavobolje. Odrasli ne treba da dremaju dnevno duže od 30 minuta.