filteri close
Objavljeno: 28.07.2022. Image source: Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
300x600

Korigovanje problema sa vidom može imati značajan uticaj na vaš svakodnevni život.

Redovni očni pregledi mogu omogućiti da rešite probleme sa vidom u ranoj fazi kada ih je lakše lečiti. Ako ste dobrog zdravlja i nemate simptome problema sa vidom, preporučuje se da imate kompletan očni pregled sa 40 godina, kada mogu da počnu da se javljaju promene vida. Međutim, ne morate da čekate do tada ako osetite bilo koji od znakova da će vam možda trebati naočare.

Simptomi koji ukazuju da vam je potreban oftamološki pregled:

Daleki objekti izgledaju mutno

Postoji nekoliko razloga za zamagljen vid, a pronalaženje uzroka vašeg može dovesti do efikasnog lečenja. Zamagljen vid na daljinu je samo jedan od nekoliko simptoma miopije (kratkovidosti). Drugi uključuju škiljenje, glavobolje i poteškoće sa vidom tokom vožnje. Ako simptomi poput ovih ometaju vaše uobičajene aktivnosti, vreme je da posetite oftamologa koji može da dijagnostikuje miopiju.

Postoje tri načina za lečenje miopije: naočari, kontaktna sočiva ili operacija.

Predmeti blizu vas su mutni

Hiperopija (dalekovidost) je ređa od miopije, a njeni najčešći simptomi su zamagljen vid i žmurenje dok pokušavate da vidite blizak predmet. Bez naočara, možda ćete imati problema sa čitanjem ili korišćenjem uređaja kao što je daljinski upravljač, mobilni telefon ili TV. Naprezanje očiju, glavobolja i bol u očima su takođe znaci. Takođe možete doživeti disfunkciju binokularnog vida (BVD), što znači da oba oka nisu u stanju da pravilno koordiniraju.

Iskrivljen oblik predmeta

Astigmatizam je relativno čest poremećaj vida kod kojeg se prelomljeni zraci ne fokusiraju u jednoj, već u više tačaka. Astigmatizam izaziva simptome koji su slični drugim problemima sa vidom, tako da je važno da posetite očnog lekara radi pravilne dijagnoze. Uobičajeni simptomi mogu uključivati zamagljen ili izobličen vid, glavobolje, nelagodnost u očima i potrebu da žmirite.

Naočare obično dobro deluju kod blagog do umerenog astigmatizma. Druge korektivne mere koje možete preduzeti uključuju kontaktna sočiva i operaciju. Stanje se vremenom može pogoršati, a redovni pregledi mogu registrovati promene kako se dogode. 

Kako starite, sve vam je teže da se fokusirate na obližnje objekte

Kako starite, sočiva u vašim očima očvršćavaju i postaju manje fleksibilna, što im otežava promjenu oblika. Kao rezultat toga, možda nećete moći da vidite bliske objekte tako jasno kao što ste mogli kada ste bili mlađi.

Naočare za sunce nisu samo kozmetika, već često neophodna zaštita

Prezbiopija se obično može ispraviti naočarima, uključujući naočare za čitanje, bifokalne, trifokalne i progresivne. 

Gubite centralni vid i prave linije izgledaju talasasto

Starenje ponekad može oštetiti makulu, deo mrežnjače koji je odgovoran za pravolinijski vid. Razvoj degeneracije žute mrlje može da ometa vašu sposobnost da obavljate redovna zadatke koji koriste vaš centralni vid, kao što su čitanje, vožnja i prepoznavanje lica. Ovaj problem je veoma čest uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Degeneracija žute mrlje se javlja kao jedan od dva tipa: suv ili mokar. Suva degeneracija može postati vlažna u bilo kojoj fazi. Suva degenaracija napreduje sporo i češći je od vlažne degeneracije, koja se može brzo razviti i dovesti do težeg gubitka vida. 

Vidite duplo

Strabizam je stanje koje karakteriše neravnoteža očnih mišića koja rezultira ukrštenim očima ili očima koje su usmerene u različitim pravcima.

Naše oči se fokusiraju na isto mesto tako da mozak može da koristi kombinovane informacije iz oba oka da bi napravio trodimenzionalnu sliku. Strabizam dovodi do toga da oči nisu poravnate tako da se u mozak šalju dve različite slike. Kada malo dete ima strabizam, mozak prestaje da komunicira sa jednim okom i ignoriše njegovu sliku. Međutim, ako razvijete strabizam kao odrasla osoba nakon što je vaš mozak naučio da reaguje na oba oka, strabizam može izazvati dvostruku sliku. 

Boje izgledaju izbledelo

Katarakta se formira kada starenje ili zdravstveni problemi uzrokuju da se vlakna i proteini u vašim sočivima razgrađuju i zgrudavaju. U početku možda neće biti simptoma, ali vremenom možete doživeti zamagljen vid, poteškoće u čitanju i videte izbledele boje. Uzrok katarakte je obično starenje, iako se može razviti nakon operacije zbog drugog stanja oka ili nakon povrede oka. Operacija je primarni tretman za kataraktu.

Vidite oreole duge oko svetala

Ako vidite oreole u duginim bojama oko svetala, vaš optički nerv može biti oštećen od stanja koje se zove glaukom.

Postoji nekoliko različitih tipova. Najčešći je glaukom otvorenog ugla, kod kojeg su kanali za drenažu oka blokirani nakupljanjem malih naslaga. Glaukom zatvorenog ugla nastaje kada je prostor između šarenice oka i rožnjače previše uzak, što dovodi do povišenog očnog pritiska. Glaukom normalne napetosti uzrokuje oštećenje optičkog nerva čak i bez povećanog pritiska. Kongenitalni glaukom je rezultat nepravilnog formiranja očnih drenažnih kanala pri rođenju.

Uočavanje glaukoma u ranoj fazi može poboljšati ishod, pa se savetuju redovne pretrage za glaukom za one koji su pod visokim rizikom ili stariji od 40 godina. Opcije lečenja uključuju kapi za oči, laserski tretman i operaciju.

Prateći simptomi pogoršanja vida mogu biti i:

• Glavobolja
• Vrtoglavica
• Mučnina
• Škiljenje