filteri close
Objavljeno: 17.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/SolGar
300x600

Fimoza i parafimoza su poteškoće sa prepucijumom penisa.

Prepucijum je dvoslojni kožni nabor koji prekriva i štiti glans (glavić) penisa i završni deo mokraćnog kanala. 

Većina neobrezanih dečaka do 10. godine, može povući kožicu preko glansa. Za neke se možda neće povući u potpunosti dok ne napune oko 17 godina. Kada se to dogodi, to stanje se naziva fimoza.

Fimoza je normalno stanje kod beba i male dece. Vremenom se ta kožica prirodno povlači.

Međutim, ako se to ne desi, neće izazivati probleme. Lečenje će biti potrebno samo ako se pojave simptomi poput bola, crvenila ili otoka koji ometaju normalno funkcionisanje penisa, kao i otežano mokrenje. 

Potvrđeno: kada žele seks, i muškarci i žene posežu za lažima

Ako primetite neki od ovih simptoma, odvedite dete kod pedijatra a koji će vas dalje uputiti na urologa ako je to potrebno.

Kada se kožica zaglavi iza glansa penisa, u parafimozi, cirkulacija može da se prekine. Muškarci ili dečaci bilo koje starosne grupe to moraju shvatiti ozbiljno i potražiti hitnu lekarsku pomoć. 

Uzroci

Ožiljačno tkivo. Infekcije mogu izazvati ožiljke na prepucijumu, što može učiniti kožu manje rastegljivom. Čvrsto tkivo može otežati njegovo vraćanje.

Pomeranje kožice. Ne pomerajte na silu kožicu. Polako. Čak i povlačenjem ili istezanjem može izazvati sitna oštećenja i upale koje na kraju dovode do fimoze.

Starenje. Iste promene koje se s godinama dešavaju na vašem licu - bore i gubitak elastičnosti kože - dešavaju se i na vašoj prepucijumu. Veća je verovatnoća da ćete dobiti  fimozu ako imate manje erekcije.

Medicinska stanja. Ako imate dijabetes, veća je verovatnoća da ćete imati balanitis, infekciju vrha penisa. Razgovarajte sa svojim lekarom kako bi mogao da vas leči pravilno.

Zašto se dešava parafimoza?

Položaj kožice. Obavezno vratite kožicu nakon što je vi ili negovatelj operete ili uvedete kateter.

Pirsing. Bol i otok zbog pirsinga penisa mogu otežati vraćanje prepucijuma na njegovo mesto nakon povlačenja.

Tokom seksa. Možda povučete kožicu nazad tokom seksa. Ako tamo ostane predugo, može nateći toliko da se prepucijum zaglavi iza glansa.

Ostala stanja penisa. Druge bolesti penisa mogu dovesti do problema sa kožicom. Na primer, fimoza može dovesti do paraphimoze.

Simptomi

U oba stanja kožica će vam se zaglaviti na jednom mestu, bilo preko vrha penisa, bilo iza njega. Sa fimozom možete imati i sledeće simptome:

• U kupatilu. Kožica će vam se proširiti kad se urinirate, poput balona. To može biti bolno. Možda ćete videti krv u mokraći. Mlaz može izgledati slabiji od uobičajenog.
• Kad imate seks. Možda vas boli penis tokom erekcije.
• Infekcije. Možete dobiti infekcije urinarnog trakta. Simptomi uključuju krv u mokraći, bol ili peckanje kada mokrite, nagon da odete u wc  čak i kada je bešika prazna i bol ili pritisak u donjem delu stomaka ili leđima.
• Bol u prepucijumu. Primećujete da vas kožica boli. 
• Beli prsten. Otvor prepucijuma ima beli prsten koji izgleda poput ožiljačnog tkiva.

Možete imati bolan otok na glansu penisa ili celog penisa.

Dijagnoza

Vaš lekar obično može da utvrdi da li imate jedno od ovih stanja slušajući kako opisujete svoje simptome i vaše odgovore na pitanja. Verovatno su mnogo puta videli slučajeve poput vašeg, tako da nema potrebe da se stidite pri odgovaranju.

Lečenje

Fimoza. Možete se lečiti u ambulanti kod urologa. Način na koji se ophode prema vama zavisi od težine vašeg stanja. Takođe će razmotriti uzrok problema i pitati kakva rešenja više volite.

Mogu preporučiti:

• Steroidna krema koju nekoliko nedelja nanosite na kožicu nekoliko puta dnevno. Ovo može olabaviti kožu.
• Delimično ili potpuno obrezivanje.

Muškarci, hrana dobra za srce je hrana dobra za reproduktivno zdravlje

Parafimoza. Često se leči u hitnoj pomoći. Načini lekarske pomoći:

• Na penis se nanosi rastvor za smanjenje otoka. Tada lekar ručno pomera kožicu iz njegog položaja.
• Lekar pomoću igle napravi nekoliko rupa na prepucijumu kako bi tečnosti mogla da izađu. Ovo smanjuje otok.
• Dobijate tečnost koja vam pomaže da oslobodite nepotrebnu vodu kako biste smanjili otok.
• Vaš lekar napravi mali prorez na kožici kako bi je olabavio.
• Obrezivanje.

Rizici

Ako imate fimozu, veća je verovatnoća da ćete dobiti rak penisa. Ako se ne leči, to može dovesti do povećanog otoka, a u ekstremnim slučajevima i do gangrene i na kraju do gubitka penisa.

Prevencija

U većini slučajeva ove poremećaje penisa je lako sprečiti. Glans i prepucijum treba redovno prati i brisati. Budite nežni prema kožici ako je povučete nazad i ne zaboravite da je vratite na mesto kada završite.

Ako imate bilo koji od ovih opisanih simptoma, razmislite o obrezivanju kako biste sprečili da se ti problemi ponove.