filteri close
Objavljeno: 29.10.2019. Image source: Pixabay/Pexels
300x600

Muškarci koji paze na ishranu zbog srca imaju veće šanse da naprave dete

Nije tajna da je zdravlje jedna široka oblast i da su razne stvari koje nam na prvi pogled deluju nepovezano u stvari i te kako povezane. Najnovija studija nam je to ponovo dokazala. Naime, mladi muškarci čija je ishrana prilagođena zdravlju srca imaju kvalitetniju spermu nego njihovi vršnjaci koji se uglavnom hrane „džank“ hranom.

Američka srčana asocijacija (The American Heart Association) preporučuje razne dijete za kardio vaskularno zdravlje, kao što su Mediteranska dijeta ili DASH. Kod obe ove dijete naglašeno je spremanje hrane na biljnom ulju, jedenje mahunarki, voća, povrća, niskomasne hrane, celog zrna, ribe i živine, kao i ograničavanje crvenog mesa, dodatog šećera i soli.

U studiji je ispitano 209 studenata uzrasta od 18 do 23 godine i oni koji su bili najbližiji dijeti DASH imali su za 65 odsto veću koncentraciju spermatozoida od njihovih vršnjaka čija ishrana nema mnogo veze sa DASH-om.

   Sedam prostih stvari koje drastično poboljšavaju         zdravlje srca i krvnih sudova

Ovakva ishrana povezana je sa čak 74 odsto pokretljivijim spermatozoidima, dok je kod njih 31 odsto spermatozoida bilo normalne veličine i oblika, što znači da oni najverovatnije mogu da oplode jajnu ćeliju.

„Čak i kod mladih, zdravih muškaraca sa ukupno gledano dobrim kvalitetom sperme vidimo vezu između zdravije ishrane i boljeg kvaliteta sperme. Mladi muškarci nisu imuni na posledice loše ishrane“, rekla je Odri Gaskins, istraživač iz Škole javnog zdravlja Rolins na Univerzitetu Emori u Atlanti.

Istraživanje je otkrilo i neke druge veze. Na primer, muškarci koji su sledili DASH dijetu konzumirali su ukupno više kalorija i više su vežbali od onih koji su se hranili drugačije.

Navike u ishrani nisu, međutim, uticale na nivoe reproduktivnih hormona, naglasili su istraživači u žurnalu Human Reproduction.

Studija, međutim, nije mogla da utvrdi na koji tačno način ishrana utiče na kvalitet sperme kod mladih muškaraca.

  Očevi bi trebalo da prestanu da piju alkohol šest      meseci pre začeća

Jedan od razloga ovog ograničenja može biti i mali uzorak, ali i kontrola, jer su učesnici sami prijavljivali šta i kako jedu.

To su upravo razlozi zašto se nalazi ove studije ne mogu generalizovati, već samo upućuju na to da treba obaviti veće istraživanje sa boljom kontrolom.

Ipak, postoji dovoljno naučnih dokaza da nagoveste da voće, povrće i niskomasni mlečni proizvodi imaju važnu ulogu za zdrav životni stil i reproduktivno zdravlje. Osim toga, ljude bi trebalo ohrabriti da više vežbaju, da izbegavaju pušenje i preteranu konzumaciju alkohola.