filteri close
Objavljeno: 09.04.2021. Image source: Printscreen/YouTube
300x600

Trebaće vam samo minut i po

Ukočeni vrat može da nas muči kada spavamo u nepravilnom položaju, kada dugo sedimo za računarom ili u automobili, ali i kada smo dugo pod uticajem klima uređaja. Saznajte kako da sami u 90 sekundi opustite ukočeni vrat i osetite olakšanje.

Bol koju osećamo kada imamo ukočeni vrat zapravo je posledica skraćivanja vratnog mišića, do čega dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo. Bol u vratu možemo osećati kada spavamo na jastuku koji je prenisko ili previsoko, kada spavamo na stomaku s glavom okrenutom na stranu.

U takvim situacijama mišić u vratu se skraćuje i osećate bol kada okrenete vrat.

Da biste opustili ukočeni vrat i uklonili bol mogu vam pomoći jednostavni potezi uz koje ćete već nakon 90 sekundi osetiti olakšanje. Tri rešenja za ukočeni vrat donosi američki maser Alan Mandel. Možete da isprobate samo jednu vežbu ili sve tri.

Spavanje na stomaku može biti štetno po zdravlje

1. VEŽBA 

1. Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka/leva strana vrata, leva ruka/desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite ga u stranu dok ne osetite bol.

2. Dok pritiskate prstima bolno mesto, okrenite glavu što više možete u stranu.

3. Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutrašnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više tačke na vratu.

Koliko upotreba mobilnog telefona šteti našem vratu i leđima?

2. VEŽBA

1. Kao i u prvoj vežbi, rukom suprotnom od strane vrata koja vas boli, dodirnite vrh glave, okrenite glavu za 45 stepeni i povucite glavu na dole.

2. Zadržite 15 do 20 sekundi, opustite i opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi.

3. Vratite glavu ravno, pa je ponovno povucite ka dole, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.

Budite se s bolovima u vratu? Rešenje može biti vrlo prosto

3. VEŽBA

1. U ovoj vežbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka/desna strana vrata, leva ruka/leva strana vrata). Ruku stisnite u šaku, pritisnite je u vrat gde vas boli, pa nagnite glavu na šaku.

2. Pustite da šaka prodre u vrat, a da radite dobro znaćete kada osetite bol. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.