filteri close
Objavljeno: 09.09.2020. Image source: Foto: Pixabay/nastya_gepp
300x600

Da li ste znali da njihova upotreba može udvostručiti ili utrostručiti težinu vaše glave i istegnuti vrat? 

Mobilni telefoni i tableti menjaju način na koji pristupamo informacijama i zabavi. 

Ako ovaj članak čitate sa mobilnog telefonu ili tableta, verovatno to upravo radite.

Upotreba prenosnih tehničkih uređaja utiče na naše držanje tela i mehaniku tela na nezdrave načine koji doprinose bolovima u vratu, gornjem delu leđa, ramenu i ruci. Dalje, loše držanje tela dok sedite, stojite, hodate ili u statičnom položaju može dovesti do više od bolova i ukočenosti gornjeg dela tela - loše držanje tela utiče na druge delove kičme, poput srednjeg i donjeg dela leđa.

Koliko je teška ljudska glava?

Obično glava odraslog čoveka teži između 4.5-5.5 kilograma. Kako se glava naginje mišići, tetive i ligamenti vratne kičme podržavaju glavu tokom kretanja i kada su statični; kao što je držanje glave u nagnutom položaju napred. Čak su i intervertebralni diskovi na vratu uključeni i pomažu u apsorpciji i distribuciji sila koje se vrše na vratu.

Koliko je teža ljudska glava kada se nagne napred?

Da bi to saznao, dr Keneth K. Hansraj, šef hirurgije kičme u Njujorškoj hirurgiji kičme i rehabilitacione medicine, stvorio je model računavanja opeterećenja vratne kičme. Ovaj model je pokazao da se naprezanje vašeg vrata povećava kako se povećava ugao glave ka napred. 

Pri nagibu od 15 stepeni napred može se izjednačiti sa glavom teškom 12.25 kilograma. Na 30 stepeni napred, napor na vratu jednak je glavi od 18.14 kilograma. Što je veći ugao, to je veće naprezanje: 45 stepeni napred jednako je 22.23 kilograma naprezanja, a 60 stepeni napred jednako 27.22 kilograma.

Najčešći simptomi skolioze kod dece i odraslih

Uzmite u obzir činjenicu da prosečna osoba drži glavu nagnutu ka napred da bi gledala u telefon ili čitala sa tableta 2 do 4 sata dnevno. Tinejdžeri svakodnevno provode još više vremena gledajući svoje uređaje. 

Dok naginjete glavu, takođe pomerate ramena i pravite zguren položaj, što je još jedan aspekt lošeg držanja tela. Sav ovaj višak opterećenja stvara dodatno habanje na strukturi vrata, gornjeg dela kičme i leđa i doprinosi tj. može dovesti do degeneracije kičme koja može zahtevati operaciju.

Svest o dobrom držanju je pozitivan prvi korak

Navikavanje na dobro držanje može pomoći u sprečavanju razvoja bolova u vratu ili leđima, zajedno sa držanjem tela i biomehaničkim problemima. Dobro držanje znači da je glava uspravna, uši u ravni sa ramenima, a lopatice spuštene i uvučene.

Masaža pomaže za bolove u leđima, ali nije trajno rešenje

Time se smanjuje kičmeni stres. To je najefikasniji položaj za kičmu. Dobro držanje nije dobro samo za zdravlje vaše kičme; dobro jei  za vaše zdravlje i za raspoloženje. Drugi istraživači su otkrili da uspravno stajanje povećava nivo testosterona i serotonina i smanjuje nivo kortizola, hormona koji utiču na vaše raspoloženje.

Međutim, savremeni život i dalje zahteva da više puta dnevno proveravate telefon ili koristite tablet. 

Kako da ih koristite a da zaštite vrat?

Prvo, nemojte koristiti svoj mobilni telefon ili tablet za produženi rad na računaru.
Koristite svoj stoni ili prenosni računar za produženi rad i uverite se da su ovi uređaji raspoređeni ergonomski.

Kada koristite mobilni telefon, umesto da savijete glavu da biste ga pogledali, podignite telefon.

Kada čitate sa ekrana, podignite telefon na nivo ili samo malo ispod lica.