filteri close
Objavljeno: 02.03.2023. Image source: Foto: Pexels/Ivan Samkov
300x600

Većina karcinoma materice počinje u sluzokoži materice, koja je poznata kao endometrijum. Ovi tumori se nazivaju karcinomi endometrijuma. Neki manje uobičajeni tipovi raka materice mogu se razviti u drugim delovima materice, kao što su mišićni zidovi (miometrijum). Oni se nazivaju sarkomi.

U većini slučajeva, rak endometrijuma se otkriva u ranoj fazi, kada je još uvek ograničen na matericu. Kada se otkrije rano, bolest se lako leči i ima dobru prognozu. Međutim, ako se rak proširio na druge delove tela, može biti mnogo teže lečiti. Rak materice se obično deli u četiri stadijuma kako bi se odredila težina bolesti. Svaka faza takođe klasifikuje veličinu i lokaciju tumora i da li se tumor proširio na druge delove tela. Razumevanje ove četiri faze može vam pomoći da bolje razumete opcije lečenja i prognozu izlečenja.

Prvi stadijum

Rak materice u prvom stadijumu znači da je rak ograničen na matericu. Rak se možda proširio na endometrijum, ali ne i na miometrijum ili izvan materice. Najčešći simptom je nepravilno vaginalno krvarenje, koje može uključivati neredovne menstruacije ili mrlje između menstruacija. Žene u postmenopauzi takođe mogu iskusiti mrlje ili vaginalno krvarenje. Bol tokom seksa je još jedan simptom. Neke žene možda uopšte nemaju simptome.

Ljudi kojima je dijagnostikovan rak materice prvog stadijuma obično se leče operacijom. Ovo može uključivati histerektomiju, što je uklanjanje materice. Jajnici i jajovodi se takođe mogu ukloniti kako bi se sprečilo povratak raka. Hemoterapija ili terapija zračenjem se takođe mogu preporučiti nakon operacije kako bi se osiguralo da su sve ćelije raka ubijene, ali to je često potrebno samo u teškim slučajevima. Žene koje imaju visok rizik od komplikacija tokom operacije i one koje žele da imaju decu u budućnosti možda neće smatrati da je operacija najbolje rešenje. U tim slučajevima, hormonska terapija može biti opcija.

Dragi stadijum

Ovaj stadijum raka materice znači da se rak proširio iz endometrijuma u miometrijum, ali nije stigao do seroze, tankog sloja tkiva koji pokriva matericu. Simptomi su slični prvom stadijumu, a najčešće je nepravilno vaginalno krvarenje. Međutim, neke žene mogu primetiti povećanje mrlja ili krvarenja. Bol u karlici i bol tokom seksa su takođe simptomi. Kao i kod prvog stadijuma, neke žene možda uopšte neće imati simptome.

Rano otkrivanje može sprečiti RAK GRLIĆA MATERICE

Lečenje raka materice drugog stadijuma obično uključuje operaciju uklanjanja materice, jajnika i jajovoda, slično kao što se leči prvi stadijum. Veća je verovatnoća da će u ovoj fazi biti potrebna hemoterapija ili terapija zračenjem za ubijanje svih preostalih ćelija raka nego u prvom stadijumu, ali to još uvek nije neophodno. Hormonska terapija se može preporučiti ženama koje ne mogu da imaju operaciju ili onima koje ne žele da se podvrgnu proceduri.

Treći stadijum

U trećem stadijumu raka materice, rak se širi na obližnje strukture, kao što su grlić materice, jajnici, jajovodi ili limfni čvorovi. Simptomi ove faze su slični onima iz prvog i drugog u stadijumima, a mogu uključivati i dodatni bol u karlici i nadimanje.

Lečenje raka materice trećeg stadijuma obično uključuje kombinaciju operacije i terapije zračenjem. Operacija se obično koristi za uklanjanje dela ili cele materice, jajnika, jajovoda i okolnih limfnih čvorova. Ovo često prati terapija zračenjem kako bi se ubile sve preostale ćelije raka. Hemoterapija se takođe može koristiti u nekim slučajevima. Hormonska terapija se obično ne preporučuje za treći stadijum raka materice, jer može biti manje efikasna od drugih tretmana zbog težine raka. Ponekad će biti potrebno da se uradi pranje karlice, što uključuje ispiranje karlice posebnim rastvorom za ubijanje svih preostalih ćelija raka.

Četvrti stadijum

Četvrti stadijum raka materice znači da se rak proširio iz materice na udaljene delove tela, kao što su pluća ili jetra. Opet, simptomi su slični prethodnim stadijumima, a žene često doživljavaju bol u karlici i stomaku, dijareju, zatvor i opšti osećaj slabosti. Ponekad mogu nenamerno da dobiju ili izgube težinu.

Da li čaj od listova maline može poboljšati zdravlje materice?

Lečenje karcinoma materice četvrtog stadijuma uglavnom uključuje hemoterapiju ili terapiju zračenjem. Operacija obično nije opcija, jer se rak proširio predaleko. Lekovi za hemoterapiju se koriste za ubijanje ćelija raka, dok terapija zračenjem cilja i ubija ćelije raka pomoću visokoenergetskih zraka. Hormonska terapija se obično ne preporučuje za rak ovog stadijuma osim ako nije usmerena na rak koji se proširio na druge delove tela, u kom slučaju može biti korisna. 

Prevencija raka materice

Ne postoji siguran način da se spreči rak materice, ali postoje neke stvari koje možete učiniti da smanjite rizik. To uključuje održavanje zdrave težine, redovno vežbanje i uzimanje hormonske terapije ako vam je dijagnostikovana hiperplazija endometrijuma (stanje koje može dovesti do raka materice). Takođe bi trebalo da razgovarate sa svojim ginekologom ako je neka žena u vašoj porodici imala rak materice kako biste otklonili sumnju da li ste možda pod povećanim rizikom. Uzimanje nekih oblika kontrole rađanja takođe može smanjiti rizik od razvoja ovog raka.

Ako imate bilo kakvu zabrinutost u vezi sa rizikom od raka materice, ili ako osetite bilo kakve simptome koji bi mogli biti povezani sa bolešću, obavezno posetite svog ginekologa radi dalje procene. Rano otkrivanje je ključ za uspešan ishod. Veoma je bitno da redovno posećujete svog ginekologa radi pregleda i skrininga, jer oni često mogu primetiti sumnjive simptome pre vas.