filteri close
Objavljeno: 27.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Maël BALLAND
300x600

Naučnici potvrdili verovanje staro dva veka da čaj od listova maline ima blagotvorno dejstvo na matericu, naročito tokom trudnoće i porođaja.

Iako se ranije verovalo da čaj od listova maline može efikasno da izazove porođaj, naučnici su otkrili da biljka zapravo olakšava povećanje dotoka krvi u matericu, omogućavajući mišićnim vlaknima materice da proizvode bolje koordinisane kontrakcije. 

Čaj od listova maline radi na toniranju i opuštanju glatkih mišića materice, poboljšavajući funkciju materice i potencijalno pomažući u regulaciji menstruacije. Jedna studija iz 2016. godine je otkrila da ovaj čaj može pomoći u smanjenju manjih grčeva materice povezanih sa menstrualnim grčevima.  

Čaj od ruzmarina kao lek

Druga studija iz 2018. godine spoznala je da flavonoidi u listu maline poboljšavaju ravnotežu hormona kod miševa u perimenopauzi, što sugeriše da bi ovaj čaj mogao biti koristan u regulaciji ženskih hormona. 

Mnoge zdravstvene pogodnosti koje nudi ovaj čaj se mogu pripisati antioksidansima, vitaminima i mineralima koje malina sadrži. Pored vitamina B, C, magnezijuma i kalijuma, sadrži i značajan sadržaj gvožđa, što može pomoći u borbi protiv anemije koju doživljavaju neke žene sa teškim menstrualnim ciklusom. Takođe sadrži fragarin, jedinjenje za toniranje koje može biti odgovorno za smanjenje menstrualnih grčeva.

Čaj od listova maline tokom trudnoće

Čaj od listova maline posebno se pokazao korisnim u trudnoći. Trudnice koje su tokom studije koje su redovno konzumirale ovaj čaj imale su smanjenu verovatnoću porođaja pre i posle termina, smanjenje prekomernog krvarenja i manje pojavljivanja akušerskih intervencija u vidu carskog reza, vakuum ekstrakcije ili porođaja kleštama u u poređenju sa kontrolnom grupom koja ga nije konzumirala. 

Da li je vežbanje tokom trudnoće ubrzava trajanje porođaja?

Pijenje jedne do tri šolje čaja od listova maline tokom drugog i trećeg trimestra smatra se bezbednim za većinu trudnica. Neke žene ga konzumiraju tokom prvog tromesečja kao lek za borbu protiv jutarnje mučnine, ali bi trebalo da se ograniče na jednu šolju dnevno. 

Ne zaboravimo da trudnice prvo treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što konzumiraju čaj od listova maline. Ako se tokom njegove upotrebe pojave mrlje ili kontrakcije, odmah prekinite sa njegovom upotrebom.