filteri close
Objavljeno: 22.08.2022. Image source: Pixabay/Stocksnap
300x600

Trudnoća nije razlog da prestanete da vežbate, osim ako se ne radi o visoko rizičnoj trudnoći. Bitno je da slušate svoje telo i preporuke ginekologa.

Važno je da trudnice imaju za cilj 150 minuta nedeljno aerobne aktivnosti umerenog intenziteta koje podstiču rad srca, ali nisu toliko intenzivne da ne možete da pričate kao i obično. Način na koji ovo vreme raspoređuje zavisi od žene do žene, vremena koje im je na raspolaganju, preferencija itd. 

Iako je vežbanje umerenog intenziteta generalno bezbedno tokom trudnoće, posebno ako je trudnica bila fizički aktivna pre trudnoće, važno je neke mere predostrožnosti imati na umu. Za početak, vežbe ne bi trebalo da uključuju ležanje na leđima ili stajanje u istom krutom položaju tokom dužeg vremenskog perioda. Takođe ne bi trebalo da vežbate po previše vrućem ili vlažnom vremenu, i obavezno se hidrirajte tokom i posle treninga. Od opreme je potreban pre svega sportski grudnjak i traka za stomak koji mogu pružiti odgovarajuću podršku potrebnu tokom trudnoće.

Vežbanje u trudnoći dobro je i za majku i za bebu

Fizička aktivnost tokom trudnoće ima mnoge prednosti za majku. Smanjuje neke od neprijatnijih simptoma trudnoće, poput nadimanja, otoka i zatvora, smanjuje rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, olakšava spavanje i sprečavanje ekstremnog povećanja telesne težine. Vežbanje ima još jednu iznenađujuću prednost — može smanjiti vreme koje provodite na porođaju. Evo šta znamo.

Vežbanje tokom trudnoće smanjuje vreme tokom porođaja

Studija iz 2018. godine je otkrila da su trudnice koje su vežbale imale kraće ukupno vreme porođaja. 

Istraživači su podelili 508 trudnica u dve grupe, kontrolnu grupu i grupu majki koje su vežbale u prvom tromesečju trudnoće. One koje su raspoređene u grupu za vežbanje imale su tri nedeljna treninga do porođaja. Istraživači su zatim merili vreme porođaja žena u obe grupe i otkrili da one u grupi za vežbanje ne samo da imaju kraće ukupno trajanje porođaja, već i kraće trajanje prve i druge faze porođaja zajedno. Ukupno su imali kraće vreme rada od 57 minuta u proseku u poređenju sa kontrolnom grupom.