filteri close
Objavljeno: 09.03.2022. Image source: Pixabay
300x600

Ovi organi imaju važnu ulogu i u našem svakodnevnom životu

O jajnicima verovatno ne razmišljate baš previše (osim ako ne pokušavate da ostanete u drugom stanju, u tom slučaju, verovatno o jajnicima razmišljate i više nego što bi trebalo).

Ali, baš zato bi trebalo da znate neke osnovne stvari o ovom važnom delu reproduktivnog sistema.

Ovi organi veličine oraha imaju važnu ulogu i u našem svakodnevnom životu. Iz biološke perspektive, mi smo na ovom svetu da bismo se razmnožavali, što jajnike automatski svrstava u grupu najvažnijih organa.

Detaljan vodič za trudnice: Ovako vam se grudi menjaju od početka, pa do porođaja

Evo šta bi trebalo da znate o jajnicima:

1. Proizvode "gomilu" hormona

Jajnici luče estrogen i progesteron, hormone koji su odgovorni za razvoj ženskog tela tokom puberteta (dakle, rast grudi, menstruacija, širenje kukova). Estrogen i progesteron takođe pripremaju matericu za zacece, a ako je njihov nivo u organizmu niži nego što bi trebalo, žena ce verovatno imati problema sa zatrudnjivanjem. Osim toga, jajnici su "nadležni" i za testosteron (doduše, u manjoj meri) kojem treba da zahvalimo na seksualnom nagonu.

2. Nisu uvek iste veličine

Za razliku od većine drugih organa, jajnici nisu uvek iste veličine. Tokom meseca, njihova veličina varira u zavisnosti od faze ciklusa u kojoj se nalazite, a menja se i sa godinama, kako telo stari. Svakog meseca, u vreme ovulacije, jajnici malo porastu, jer se prilikom ovulacije na njima napravi nešto nalik na minijaturnu cistu, pre nego što se oslobodi jajna ćelija. Kad žena ude u menopauzu, to se, naravno, više ne dešava, a jajnici se onda malo 'skupe'.

5 jednostavnih a efikasnih saveta za ublažavanje blažih menstrualnih bolova

3. Mogu da budu pod stresom

Stres definitivno utiče na ovulaciju. Kad smo pod pritiskom - ovde se misli, naravno, na velike, ozbiljne životne situacije - ili kad dolazi do velikih fizičkih promena - kao što je recimo ozbiljno i naglo gojenje ili nagli gubitak kilograma - jajnici prestanu da oslobadaju jajne ćelije. Radi se o prirodnom mehanizmu "zaštite", koji sprečava da dođe do trudnoće u nepovoljnom trenutku, odnosno kad je žena pod velikim stresom.

4. Možda su "krivi" za vaše akne

Pošto jajnici igraju tako važnu ulogu u hormonskoj ravnoteži našeg organizma, čim nešto sa njima nije u redu, možete očekivati posledice. Određena stanja kao što je sindrom policističnih jajnika mogu biti uzrok pojave akni, na primer. Kod takvih stanja narušena je ravnoteža estrogena, progesterona i testosterona u organizmu, što može dovesti do pojave akni, viška kilograma, prekomerne maljavosti... Ovo se može držati pod kontrolom lekovima, ali i zdravom ishranom, redovnim vežbanjem.

Kakav bebin plač je znak da posetite pedijatra?

5. "Vole" pilule za kontracepciju

Pilule za kontracepciju - naročito varijante sa estrogenom i progesteronom - mogu značajno da smanje rizik od raka jajnika već nekoliko meseci nakon početka uzimanja oralne kontracepcije. Studije pokazuju da uzimanje pilula može da smanji rizik od ovog tipa kancera i do 50 odsto.