filteri close
Objavljeno: 10.10.2024. Image source: Medik
300x600

Gel lak je vrlo popularan , ali postoji mnogo mitova i zabluda o njemu. Evo pet najčešćih mitova:

1. Gel lak oštećuje nokte

Mit: Česta tvrdnja je da gel lak oštećuje prirodne nokte. 

Istina: Ako se pravilno nanosi i uklanja, gel lak ne bi trebalo da ošteti nokte. Problem nastaje kada se gel lak nepravilno uklanja, kao što je guljenje, ili kada su nokti već slabi i lomljivi. Profesionalno uklanjanje aceton natopljenim oblogama pomaže da se sačuva zdravlje noktiju.

2. Gel lak traje mesecima

Mit: Neki veruju da gel lak može trajati mesecima bez potrebe za održavanjem. 

Istina: Gel lak obično traje od dve do tri nedelje, nakon čega počinje da se podiže ili raste s noktom. Ako ostavite gel lak predugo, može se javiti rizik od gljivičnih infekcija ili oštećenja ploče nokta.

3. Nokti ne mogu disati pod gel lakom

Mit: Postoji uvreženo mišljenje da nokti "dišu" i da gel lak blokira taj proces. 

Istina: Nokti su zapravo napravljeni od mrtvih keratinskih ćelija i ne "dišu". Njima nije potrebna oksigenacija kao koži, tako da gel lak ne ometa nikakve procese disanja noktiju.

4. UV lampa uzrokuje rak

Mit: Neki ljudi brinu da korišćenje UV lampe za stvrdnjavanje gela može uzrokovati rak kože. 

Istina: Dok UV zračenje može povećati rizik od oštećenja kože, studije su pokazale da izlaganje UV lampi tokom manikira predstavlja minimalan rizik kada se koristi povremeno. Međutim, ako ste zabrinuti, možete koristiti kreme sa zaštitnim faktorom ili rukavice koje prekrivaju ruke, a ostavljaju nokte izloženim.

5. Gel lak je isti kao akril

Mit: Gel lak i akril se često mešaju. 

Istina: Iako oba proizvoda koriste hemijske procese za stvrdnjavanje i oblikovanje noktiju, oni su različiti. Gel lak je fleksibilniji i prirodniji, dok akril daje čvršće i duže nokte, ali može biti teži za nokte i zahteva drugačiji proces aplikacije i uklanjanja.

Uz KUPON MEDIK ostvarite 10% popusta na gel lak u salonu beautybloomilinka