filteri close
Objavljeno: 27.04.2022. Image source: Foto: Pexel/Andrea Piacquadio
300x600

Zapušen nos ili nazalna kongestija otežava naše disanje i neprijatno utiče na svakodnevne aktivnosti.

Mnogi ljudi misle da je začepljen nos rezultat previše sluzi u nosnim šupljinama. Međutim, začepljen nos je obično posledica upale krvnih sudova u sinusima. Prehlada, gripalergije ili sinusna infekcija mogu upaliti ove krvne sudove.

Bez obzira na razlog zapušenog nosa, postoje jednostavni načini da ga ublažite. Evo nekoliko stvari koje sada možete da uradite da biste se osećali i disali bolje.

Topao tuš

Da li ste ikada imali zapušen nos i otkrili da možete mnogo bolje da dišete nakon toplog tuša? Možda postoji dobar razlog za to.

Para iz tuša pomaže da se razblaži sluz u nosu i smanji upalu. Topao tuš može pomoći da se vaše disanje vrati u normalu, barem na kratko.

Isti efekat možete postići inhalacijom nad parom iz tople vode. Vodite samo računa da se ne opečete.

Kako pregurati sezonu alergija? Ove stvari možete i sami preduzeti.

Hidratacija

Važno je da pijete puno tečnosti ako sumnjate da ste prehlađeni ili imate simptome gripa.

Održavanje optimalnog nivoa hidratacije može pomoći u razrjeđivanju sluzi u vašim nazalnim prolazima, izbacivanju iz nosa i smanjenju pritiska u sinusima. Manji pritisak znači manje upale i iritacije.

Ako imate i bol u grlu, tople tečnosti poput čaja mogu takođe pomoći u ublažavanju nelagodnosti.

Sprej za nos

Korišćenje fiziološkog spreja za nos može povećati vlagu u vašim nozdrvama.

Neki fiziološki sprejevi takođe uključuju dekongestivne lekove. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite fiziološke sprejeve sa dekongestivima.

9 najčešćih uzroka zapušenog nosa i glavobolje

Tople obloge

Topli oblog može pomoći u ublažavanju nekih simptoma nazalne kongestije otvaranjem nazalnih prolaza.

Da biste napravili topli oblog, prvo potopite peškir u toplu vodu. Zatim iscedite vodu iz peškira, preklopite ga i stavite preko nosa i čela.

Toplina može pružiti udobnost od bilo kakvog bola i pomoći u ublažavanju upale u nozdrvama. Ponavljajte ovo onoliko često koliko je potrebno.

Lekovi

Začepljen nos može biti neprijatan, ali neki drugi lekovi bez recepta mogu da pročiste vaše nosne prolaze i doneti olakšanje.

Obavezno razgovarajte sa farmaceutom kada birate dekongestiveantihistaminike ili lek za alergije. Farmaceut, takođe, može da odgovori na sva pitanja koja imate o određenom leku.

Konsultujte svog lekara ako vam se začepljen nos ne poboljša nakon uzimanja lekova duže od 3 dana ili ako imate i temperaturu.