filteri close
Objavljeno: 05.09.2019. Image source: cenczi from Pixabay
300x600

Uvek je najbolje otići lekaru, ali do tada ovako možete sebi olakšati život.

Namučila nas je baš ambrozija ove godine, ali sezona alergija, njen drugi nalet, nije još gotov. Ako i dalje kijate, curi vam nos, boli vas glava, imate zatvor, teže spavate i imate druge simptome, to vam svakako može pokvariti dan i otežati svakodnevni rad.

Ali, pre nego što se odlučite za plastično cveće i veštačku travu, trebalo bi da odete do lekara, koji vas može posavetovati kako da najbolji način smanjite izloženost alergentima. Dok ne posetite stručnjaka, mi vam možemo preporučiti neke stvari koje možete i sami uraditi da olakšate sebi život.

Izbegavajte kontakt sa onim što vam izaziva alergiju

Iako ovo zvuči očigledno i zdravorazumski, nekada je to teško izbeći, ali generalno možete slediti sledeće savete:

- Izbegavajte da izlazite kada je napolju sunčano ili vetrovito. Najbolje je da izađete posle jake kiše, koja čisti polen iz vazduha.

- Ako živite u kući, na vreme počupajte korov, ošišajte travu i obavite druge poslove oko svog dvorišta da počistite korov i biljke koje izazivaju alergiju.

- Izađite iz odeće sa kojom ste bili napolju i istuširajte se da biste sprali polen sa kože i iz kose.

- Ne prostirite veš napolju jer polen može da se zalepi za posteljinu ili peškire.

- Ako morate napolje, medicinska maska zaista pomaže, iako izgleda pomalo blesavo.

Budite posebno obazrivi kada ima mnogo polena u vazduhu

Simptomi su najteži kada ima mnogo polena u vazduhu, kao što je u Srbiji bilo ovog avgusta i septembra. Kada su takve situacije, možete uraditi sledeće stvari da izbegnete izloženost:

- Potražite u sredstvima informisanja informacije o prognozama i nivoima polena.

- Ako se najavljuju visoke doze polena, počnite da uzimate lekove za alergiju pre nego što počnu simptomi.

- Zatvarajte vrata i prozore noću ili bilo kada kada ima mnogo polena u vazduhu.

- Izbegavajte aktivnosti napolju u jutro, kada su nivoi polena najviši.

Pročišćavajte vazduh u zatvorenim prostorijama

Ne postoji proizvod koji može čudesno da pročisti vazduh (osim ako se ne računaju profesionalna postrojenja za najviše naučne i medicinske ustanove), ali ovo vam možda može pomoći:

- Koristite klima uređaje u kući i automobilu.

- Ako u zgradi ili na poslu imate automatsko hlađenje ili grejanje, koristite filtere i pobrinite se da se ta oprema redovno održava.

- Koristite isušivače vazduha, a mnogi savremeni klima uređaji imaju mod koji samo isušuje vazduh.

- Koristite prenosne filtere visoke efektivnosti (HEPA) u spavaćoj sobi.

- Često čistite podove i usisavajte, poželjno usisivačem sa HEPA filterom.

Alergije su sada mnogo teže nego ranije, promenile su se

Probajte sa lekovima koji se kupuju bez recepta

Nekoliko lekova možete kupiti u apoteci bez recepta koji vam mogu olakšati alergijske simptome. Naravno, uvek se treba konsultovati sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih lekova i detaljno pročitati uputstvo. Ako ste to uradili, probajte sa nekim od ovih lekova:

- Oralni antihistamini. Antihistamini su osnovno farmacijsko sredstvo za borbu protiv alergijskih simbola. Oni vam mogu olakšati simptome kao što su kijanje, svrab, curenje nosa i suzenje očiju. Najpoznatiji antihistamini kod nas su Xyzal i Aerius.

- Dekongestivi. Ovo je tip leka koji se koristi kod nosnog zagušenja. Aktivni sastojak mnogih dekongestanata je pseudoefedrin ili fenilefrin. Neki od njih mogu doći u obliku nazalnih sprejeva, što je prilično zgodno sredstvo za otupušavanje. Neki od tih sprejeva koji se mogu kupiti kod nas su Nasonex ili Avamys.

- Kombinovani lekovi. Neki lekovi za alergiju kombinuju antihistamine sa dekongestivima. Kod nas je primer takvog leka Allergodil.

- Kortikosteroidi. Oni deluju antiinflamatorno i tako su jako korisni kod umanjivanja simptoma alergije. Kod nas je možda najpopularniji Pronison.

Ispirajte sinuse

Kod ispiranja sinusa morate biti posebno oprezni i preduzeti sve propisane korake inače vam može naneti brojne druge neočekivane probleme. Ipak, kada se uradi ispravno, ispiranje nazalnih kanala fiziološkim rastvorom je brz, jeftin i efektivan način rešavanja zagušenja nazalnih kanala.

U apoteci se mogu kupiti posude napravljene za ovu svrhu. Voda koju koristite mora biti destilovana, sterilna, prokuvana i ohlađena, ili pročišćena filterom čija je apsolutna veličina pora jedan mikron ili manje da biste napravili dobru mešavinu sa fiziološkim rastvorom. Naravno, posle upotrebe spravu treba oprati isto tako sterilnom, prokuvanom pa ohlađenom vodom ili slično očišćenom, a onda ostaviti da se osuši na vazduhu.

Naravno, uvek je najbolje posetiti lekara i slediti terapiju koju vam propiše.

Uskoro počinje sezona alergija: Kako prepoznati simptome i pripremiti se