filteri close
Objavljeno: 03.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/Sozavisimost
300x600

Ne uživate u intimnosti sa partnerom kao nekada? Ili postajete sve zaboravniji? U dilemi ste da li biste trebali da posetite lekara ili da to pripišete starenju?

Stručnjaci napominu da su naša tela su pametna i da će nas upozoriti na velike zdravstvene probleme godinama unapred – ako se na vreme javimo lekaru, mogu se lečiti i ublažiti.

Urinarna inkontinencija

Simptomi: Možete „popustiti“ malo urina kada kinete, smejete se, podignete nešto teško ili dok vežbate. Ili možete imati „nezgode“, jer nagon za mokrenjem postaje toliko neodoljiv, tako brz da ne možete na vreme da dođete do kupatila.

Zašto je to bitno: Urinarna inkontinencija utiče na vaš kvalitet života. Možete da ograničite svoj društveni život, odlazite samo u mesta sa kupatilom ili jednostavno ostajete kod kuće. Ponekad je urinarna inkontinencija znak zdravstvenog stanja kojem je potrebno lečenje, poput infekcije urinarnog trakta, artritisa ili problema sa mišićima dna karlice. Takođe, može biti neželjeni efekat određenih lekova. Često vam mogu pomoći promene načina života i odgovarajuće vežbe za dno karlice.

Poseta doktoru: Obavestite svog doktora o tome kada ste imali problema sa zadržavanjem urina ili kada ste morali da promenite donji veš. Ako počinjete da ograničavate aktivnosti zbog tog problema spomenite to lekaru.

Zatvor

Simptomi: Muči vas tvrda, suva stolica - obično manje od tri puta nedeljno. Takođe se možete naprezati ili čak povremeno primetiti krv u stolici.

Zašto je to bitno: Zatvor može biti neprijatan i čak bolan. Može da izazove hemoroide i druge komplikacije, od kojih neke mogu biti vrlo ozbiljne, poput zbunjenosti kod starijih osoba. To može biti i znak da imate sindrom iritabilnog kolona ili problem sa funkcionisanjem creva - ili znak upozorenja da vašoj ishrani treba više vlakana i tečnosti ili da se previše oslanjate na laksative.

14 namirnica koje mogu olakšati probleme konstipacije

Poseta doktoru: Razgovarajte o tome koliko često koristite kupatilo. Pitajte šta treba da radite ili preduzimate kako biste pomogli crevima da se lakše prazne.

Seksualni problem

Simptomi: Možda imate bolan odnos, problem postizanja ili održavanja erekcije ili nisku seksualnu želju.

Zašto je to bitno: Seksualni problemi mogu uticati na vašu sa partnerom i, prema tome, na kvalitet vašeg života iz dana u dan. Nikada niste prestari da biste uživali u zadovoljavajućem seksualnom životu. Seksualni problemi mogu biti signal i da treba da se lečite od depresije, dijabetesa, problema sa cirkulacijom ili niskog nivoa hormona ili da zamenite lek koji izaziva neželjene efekte.

Poseta doktoru: Ako ste posebno stidljiva osoba, recite lekaru da želite da razgovarate što je moguće privatnije. Opišite konkretno šta je problem sa smanjenom željom, bolom ili problemima sa erekcijom tokom seksualnih odnosa - ili sa svima njima.

Depresija

Simptomi: Možete osetiti nisku energiju, razdražljivost i nezainteresovanost za aktivnosti u kojima inače uživate, kao i apetit i probleme sa spavanjem.

Zašto je to bitno: Depresija otežava svakodnevni život. Takođe brigu o vašem zdravlju - zdrava ishrana, vežbanje, dovoljno spavanja i uzimanje lekova prema uputstvima – predstavlja za vas izazov. To može biti i znak upozorenja da je nivo stresa previsok, da lek koji uzimate uzrokuje neželjene efekte ili da tugujete zbog gubitka rođaka ili prijatelja.

Poseta doktoru: Objasnite da se u poslednje vreme ne osećate dobro. Opišite šta ste vi ili vaši bližnji primetili o vašem raspoloženju.

Problemi sa pamćenjem

Simptomi: Imate problema sa pamćenjem imena, datuma i drugih činjenica? Poteškoće u pronalaženju reči koje su vam potrebne tokom govora ili pisanja? Problemi sa koncentracijom ili čak pamćenjem šta je sledeće potrebno učiniti?

Spavanje na stomaku može biti štetno po zdravlje

Zašto je to bitno: Mnogi ljudi starenjem doživljavaju sve više problema sa memorijom, od kojih je većina normalna. Ali propusti koji utiču na vašu sposobnost da se brinete o sebi mogli bi uticati na vašu sposobnost samostalnog života ili vožnje automobila. Promene memorije, takođe, mogu biti znak upozorenja da ste depresivni ili imaste probleme sa spavanjem.

Poseta doktoru: Opišite vrste problema koje imate sa svojim razmišljanjem i pamćenjem. Pitajte da li vaš lekar može da uradi jednostavan test vaših mentalnih sposobnosti upravo u ordinaciji.