filteri close
Objavljeno: 24.11.2019. Image source: silviarita/Pixabay
300x600

Hladno vreme, iritacije, jak vetar, nasledni faktori, hormonski disbalans, neredovna i nezdrava ishrana, loše životne navike... 

Ovo su samo neki od čestih uzroka pojave proširenih pora na licu, protiv kojih je često veoma teško boriti se u različitim periodima godine.

Ipak, postoji nekoliko vrlo jasnih saveta koji vam mogu pomoći da smanjite, ili sasvim pobedite ovaj najpre zdravstveni, a zatim – i estetski problem.

Najpre – važno je znati da je pore nemoguće fizički smanjiti prirodnim putem, ali je moguće smanjiti njihovu vidljivost na licu.

Redovno čišćenje

Redovno čišćenje kože najvažniji je imperativ nege svih tipova kože, posebno masne i problematične. 

Pore u kojima se nakupi prljavština izgledaju veće, te prilikom čišćenja možete koristiti i nežne, neinvanzivne masažere za dubinsko čišćenje kože lica.

Hormonski disbalans - 6 prirodnih rešenja

Piling lica

Redovnim uklanjanjem mrtvih ćelija sa kože lica takođe je važan savet u rešavanju problema proširenih pora. 

Važno je da zapamtite da previše gruba sredstva za tretiranje kože tokom i nakon pilinga mogu da oštete pore i donesu više štete nego koristi.

Redovna nega

Ukoliko kožu lica ne tretirate redovno odgovarajućom hidratantnom kremom, vaša koža počinje da proizvodi višak sebuma  što začepljuje pore i čini ih širima.

Maske od ugljena, gline i jogurta

Osobama koje pate od proširenih pora najčešće se preporučuje redovno korišćenje maski od gline ili od ugljena, koji dubinski čiste i sužavaju pore.

Nanošenje jogurta na lice jednom nedeljno u trajanju od 5 do 10 minuta takođe se preporučuje kao dobra maska protiv proširenih pora.

Pored ova dva sastojka, u nezi kože sklone pojavi proširenih pora takođe vam mogu pomoći i sastojci koje već imate u svom frižideru:

Napravite prirodnu masku od krastavca i limuna

Ovu masku možete nanositi na lice 2 do 3 puta nedeljno. Pomaže u sužavanju pore, hidrira kožu i usporava njeno starenje.

Potrebno vam je nekoliko kriški krastavca i 2 kašike limunovog soka. 

Isitnite krastavac u blenderu i izmešajte ga sa limunovim sokom. 

Nanesite masku na očišćeno lice, ostavite je da deluje oko 15 minuta, a zatim je isperite hladnom vodom. 

Hidriranje i zdrava ishrana

Unošenje dovoljno tečnosti, kao i hranljivih materija, neophodan je uslov za zdravlje i vitalnost kože. Osobe sa proširenim porama posebno bi trebalo da unose vitamine A, B i C.

Kako da se izborite sa bradavicama?