filteri close
Objavljeno: 01.01.2022. Image source: Foto: Pexel/Nicole Michalou
300x600

Kada pomešaju veće porcije ukusne, praznične hrane i pića sa stresom oko priprema za praznike, nije iznenađujuće da se upravo u tom periodu pogoršavaju gastrointestinalni problemi. 

Da bismo pomogli vašem gastrointestinalnom sistemu da ostane zdrav u ovo doba godine, delimo neke korake koje možete da preduzmete da biste se pobrinuli za zdravlje vašeg varenja tokom praznika.

Pridržavajte se svoje rutine

Sezona praznika ima tendenciju da odbaci vašu tipičnu životnu rutinu. Promene u rasporedu spavanja, kada jedete i koliko jedete mogu dovesti do gastrointestinalnih problema i nelagodnosti. Jedan od najboljih načina da se brinete o zdravlju probavnog sistema tokom praznika je održavanje uobičajene rutine što približnije moguće i obraćanje pažnje na svoje telo. Ako znate da određeni slatkiš izaziva probavne simptome, praznici ne bi trebalo da budu izgovor da ga ipak pojedete. S druge strane, ako znate da ćete jesti više od uobičajenog za večeru, možete ublažiti nelagodnost tako što ćete jesti lagano i zdravo tokom dana.

Vežbanje

Ako je vežbanje deo vaše svakodnevne rutine, potrudite se da joj ostanete dosledni tokom praznične sezone. Iako sve što možda želite da uradite nakon obroka je dremka, pomeranje tela zapravo može biti odličan način da ublažite nadimanje i gasove. Mnogi zaboravljaju da je digestivni trakt takođe mišić, tako da kretanjem posle obroka podstičete protok krvi I pomaže u procesu varenja, olakšavajući nelagodnost.

Ostanite hidrirani

Uz onoliko hrane koliko za praznike ima i raznih alkoholnih pića na većini prazničnih okupljanja. Alkohol najviše nadražuje želudac, a može izazvati i osećaj gladi, što dovodi do prejedanja. Iako u većini slučajeva nema ništa loše u nazdravljanju kojom čašicom alkohola, važno je pratiti i voditi računa o tome koliko pijete. Pored alkohola, hladno vreme obično znači da ne ostajemo toliko hidrirani koliko bi trebalo. Dehidracija može dovesti do usporenog probavnog trakta, a kada kombinujete neadekvatan unos vode sa ispijanjem previše alkohola, efekti mogu izazvati pustoš u vašem digestivnom sistemu.

14 namirnica koje mogu olakšati probleme konstipacije

Kontrolišite veličinu svojih porcija

Prejedanje je jedan od glavnih krivaca za probleme sa zdravljem probave tokom praznika. Odaberite hranu koju ćete staviti u svoj tanjir, kao i vreme za uživanje u njoj. Nemojte da jedete više nego što možete. Time ćete smanjiti  neprijatne gastrointestinalne probleme kasnije.

Sačuvajte prostor za vlakna

Jedan od glavnih problema sa prazničnim jelima je nedostatak vlakana. Kada hrana ima nizak sadržaj vlakana, lakše se prejedate a ona se teže vari. Pripremite predjela povrćem, salate ili supe kako biste izbegli prejedanje.

Ne preterujte

Pored obraćanja pažnje na veličinu porcije, važno je da pratite šta jedete. Praznici su puni poslastica i drugih bogatih svečanih jela koja mogu izazvati određene poteškoće sa varenjem. Ako odlučite da se prepustite svojoj omiljenoj prazničnoj poslastici, možete umanjiti probleme tako što ćete kasnije jesti manje porcije.