filteri close
Objavljeno: 25.02.2022. Image source: Foto: Pixabay/mp1746
300x600

Ren svi znamo kao odličan dodatak uz barenu kolenicu, rinfljaš ili pečenje ali da li ste znali kakave sve zdravstvene koristi dolaze od ove ljutkastog korena.

Predstavljamo vam 7 dokazanih koristi od upotrebe rena u ishrani:

Pojačava imunitet

Ren je prepun potencijalno korisnih hranljivih materija i fitohemikalija. koja imaju antioksidativne karakteristike koje mogu da pojačaju snagu imunog sistema i stimulišu aktivnost i proizvodnju belih krvnih zrnaca. Ovoj ljuti korenu može sadržati i visok nivo vitamina C i na taj način može ojačati imuni sistem i pridružiti se odbrambenim snagama protiv slobodnih radikala. 

Pomaže u gubitku težine

Ren sadrži malo kalorija, ali je bogat vlaknima, što bi ovaj začin mogao učiniti mudrim dodatkom vašim receptima ako pokušavate da izgubite nekoliko kilograma. Za razliku od drugih visokokaloričnih soseva i preliva za salatu, ren može dodati dašak ukusa vašoj omiljenoj hrani bez osećaja krivice. 

Poboljšava varenje

Ren je cenjen zbog svojih potencijalnih lekovitih svojstava, kao i zbog ukusa. Verovatno će se smatrati holagogom za koji je poznato da je agens koji podstiče oslobađanje žuči iz žučne kese i može da podstakne zdravo varenje. Međutim, da bi se izbegli neželjeni efekti, savetuje se da se konsultujete sa lekarom pre konzumiranja rena. 

Poboljšava zdravlje kostiju

Dodavanje značajne količine kalcijuma vašoj ishrani može vas održati jačim i mlađim, a možda i smanjiti vaše šanse za razvoj iscrpljujućih stanja poput osteoporoze. Srećom, u renu postoji skromna količina kalcijuma, koji čini suštinski deo zdravlja, rasta i popravke kostiju. 

Posna ishrana kao proveren recept za mršavljenje

Antibakterijska svojstva

Studije su pokazale da potencijalno moćne, prirodne hemikalije u renu mogu biti odlična odbrana od mikroba i bakterijskih infekcija, uključujući listeriju, E. coli i stafilokoke. Specifična antibakterijska komponenta u njemu se zove alil izotiocijanat.

Diuretička svojstva

Ren stimuliše mokrenje. Ovo može biti dobro iz više razloga, koji mogu uključivati redovno oslobađanje toksina iz tela, čistoću bubrega i moguće smanjenje telesne težine jer je verovatno 4 % urina zapravo sastavljeno od telesne masnoće! 

Pročišćava disajne puteve

Udisanje mirisa čistog rena može ukloniti zastoje nastale usled prehlade, bolesti ili alergije. 

Ren ne bi trebalo da jedu

Ren ima dosta natrijuma i šećera. Iako se obično konzumira u malim količinama, ipak je važno zapamtiti da natrijum može biti štetan za ljude koji se bore sa hipertenzijom. Takođe, ren može imati blago diuretički kvalitet, što može pogoršati probleme kod osoba sa bubrežnim problemima, a za one sa čirom na želudcu ili inflamatornom bolešću creva, intenzivna jačina rena može pogoršati ova stanja.