filteri close
Objavljeno: 09.10.2023.
300x600

Semenke su postale neizostavne u ishrani ukoliko želite da se zdravo hranite

Ovih 7 vrsta semenki bi trebalo obavezno da uvrstite u svoju ishranu:

1. Čia semenke su poznate i kao superhrana. 2 supene kašike čia semena ima skoro 10 grama vlakana. Samlevene u blenderu, čia semenke čine savršeni hrskavi preliv za jogurt ili povrće. Kada ih potopite u tečnost, kao što je sok ili bademovo mleko, postanu mekani i za kašičicu: pametna zamena za puding.

Popularan i zdrav-ČIA PUDING

2.  Semenke bundeve su bogate magnezijumom, važnim mineralom koji jača  srce, pomaže vašem telu da stvara energiju i pokreće mišiće.

3. Nar ima visok sadržaj vitamina C i antioksidansa. Puna šolja semenki nara ima samo 144 kalorije, što ga čini dobrim za laganu užinu. Dodate u salatu daju sočan ukus i boju vašem tanjiru.

4. Kinoa -ako tražite zdrave izvore proteina, ovo je idealno za vas. Možete je koristiti kao prilog ili za salate i rižoto kao zamena za pirinač.

Ukusna večera: Zapečeni paradajz sa kinoom

5.  Laneno seme- ljudi su ih jeli za dobro zdravlje još od 9.000 p.n.e. Ako ne jedete dovoljno ribe, dodavanje lana vašoj ishrani može vam pomoći da dobijete omega-3 masne kiseline, zdrave masti koje su dobre za vaše srce. To je najbolji biljni izvor ove važne hranljive materije, a takođe vam daje dobru dozu vlakana.

6. Susam- te male bele tačke na lepinji za hamburger nisu tu samo za dekoraciju. Susam je jedan od najsvestranijih sastojaka. Susamovo ulje, pametan izbor za preliv za salatu, bogato je vrstom masnih kiselina koje mogu smanjiti lošu vrstu holesterola.

7. Seme suncokreta- porcija od 1 unce sadrži otprilike polovinu vašeg dnevnog vitamina E. Sadrže i mnogo zdravih masti.

Voće i povrće koje bi obavezno trebalo da uvrstite u svoj jelovnik tokom jeseni