filteri close
Objavljeno: 03.10.2023. Image source: Foto: Pixabay/NoName_13
300x600

Tokom jeseni, opada nam imunitet (virusi, promene temperature, stres zbog novih obaveza, manje sunca)... Zato je potrebno da "bustujemo" imunitet zdravim namirnicama.

1. Bundeva

Nije samo dekoracija, bogata vitaminima i zdrava. Možete je jesti pečenu iz rerne, u piti, napraviti potaž ili rižoto.

2. Dunja

Prelepo miriše, preukusna i bogata vitaminima. Napravite džem ili kompot, a može i jedna rakija dnevno.

3. Kelj

Povrće koje uglavnom svi mrzimo, ali je mnogo zdravo. Skuvajte ga sa celerom, šargarepom i mesom i uživajte u ukusnom obroku.

4. Nar

Poznato je koliko je zdrav, bogat vitaminima - A, C, i jak antioksidans. Možete ga jesti svež, u soku, salati, sa jogurtom ili...

Miris jeseni: Jednostavan recept za potaž od bundeve

5. Kruške i jabuke

Kraljice voća-sveže, u soku, kompotu, džemu, kolačima. Niskokalorične su, pa se ne opterećujte količinom.

6. Prokelj

Pun vitamina, nekada je bio bezukusan. U modernoj kuhinji je postao jedno od glavnih priloga, propržen na maslinovom ulju.

7. Beli luk

Ubija viruse, dodajte ga u sva jela

8. Grožđe

Nije samo za vino. Uživajte u njegovom ukusu-jedite ga sveže.

9. Cvekla

Apsolutno najveći izvor gvožđa za organizam. Možete je jesti barenu ili ukiseljenu kao zimnicu.

10. Rukola

Nije samo zbog mode, rukola je popularna i zbog svoje nutritivne vrednosti. Uživajte u salati ili je dodajte na picu.

11. Batat

Zdrav i ukusan. Stavite ga u rernu i posolite i ručak je spreman.

Najčešći problemi sa zdravljem dolaskom jeseni i kako da izađete na kraj sa njima