filteri close
Objavljeno: 01.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/mwitt1337
300x600

Evo kako da prepoznate prve simptome i koje mere da preduzmete kako bi sprečili razvijanje ozbiljinih zdravstvenih problema. 

U nastavku možete pročitati sa kojim najčešćim bolestima se zaposleni u kancelarijama suočavaju, kakve mere ili terapije im mogu pomoći.

Sindrom karpalnog tunela 

Ovaj problem se nije ozbiljno shvatao sve do 1970-ih. Smatralo se da je to samo još jedan izgovor da  kancelarijski službenici propuste dan na poslu. 

Kako prepoznati sindrom karpalnog tunela i zašto je važno što pre početi s lečenjem

Medicinski radnici Sindrom karpalnog tunela opisuju kao pritisak na srednji nerv - nerv u zglobu koji pruža osećaj i pokret delovima šake. Može dovesti do utrnulosti, peckanja, slabosti ili oštećenja mišića šake i prstiju. Sindrom karpalnog tunela nastaje izvođenjem ponovljenih pokreta iznova i iznova. Na radnom mestu beskrajni sati provedeni u izradi tabela, dokumenata ili pisanju mejlova doveli su do eksplozije stanja u poslednjih 20 godina. Oni koji imaju ovaj problem mogu fizioterapiju smatrati jednom od opcija lečenja.

Prevencija

Stručnjaci kažu da pre nego što lečite karpalni tunel akupunkturom, lekovima ili operacijama, istezanje i druge vežbe mogu pomoći da se oslobodite napetosti. 

Bol u krstima

Bol u kristima postaje sve veći problem za kancelarijske radnike svih starosnih grupa. Stručnjaci kažu da je uzrok tome predugo sedenje. Ako mu se pridoda i nepravilan položaj tela, problemi se uvećavaju.

Na ovo bi i poslodavci trebalo da obrate pažnju jer  su bolovi u leđima jedan od glavnih razloga zbog kojih zaposleni moraju da odlaze na bolovanje.  

Stručnjaci napominju da držanje većih predmete u zadnjem džepu, poput novčanika ili pametnog telefona, dok sedite povećava bol u leđima jer vrši pritisak na išijasni živac.

Prevencija

Pored toga što ćete obratiti pažnju na držanje tela tokom sedenja za kancelarijskim stolom, redovno vežbanje, uključujući aktivnosti na jačanju stomaka, trebalo bi da ublaže pritisak na donji deo leđa.

Jednostavan čin stajanja poboljšava protok krvi i uključuje mišiće od stopala do trupa. Ako nemate razloga za ustajanje, smislite ga!

Stolica na kojoj sedite je veoma važna; trebalo bi da pomogne u podršci dobrom držanju tela.

Naprezanje očiju

Dugo gledanje u ekran računara može dovesti do zamagljenih i preosetljivih očiju, previše vodenih ili suviše suvih očiju, glavobolje ili bola u vratu.

Prevencija

Da biste sprečili iscrpljenost očiju, povećajte veličinu fonta kako ne biste morali da čkiljite. Odmarajte oči tako što ćete skrenuti pogled sa ekrana računara.

Virusi / Bakterije

Kada razmišljate o najprljavijim poslovima na svetu, rad u kancelariji uglavnom vam uglavom ne pada na pamet, ali „kancelarija“ u pogledu bakterija i klica je 400 puta prljavija od vašeg toaleta. 

Prema stručnjacima, telefon je najprljavija stvar na vašem stolu, sledeća je tastatura, a slede miš i računar. Ostaci hrane mogu ući u teško dostupna područja vašeg stola i mogu privući pacove, žohare i druge bube kada se svetla ugase, što dovodi do nenamernog izlaganja njihovim klicama. Tome možete dodati i kolegu koji nikada ne pere ruke nakon korišćenja toaleta. Kada na kraju sve saberete, vaša kancelarija je bakterijsko bojište, a vi ste najprivlačnija meta.

Prevencija

Ako često jedete ručak za radnim stolom, možda ćete želeti da imate dezinfekciju ruku i antibakterijske maramice za svakodnevno brisanje radne površine. To vas može zaštititi i od klica koje vaši kolege dok kašlja ili kija. 

Takođe, ako donesiete svoj ručak, imajte na umu da sirova i kuvana hrana mora ostati u frižideru pre jela.

Stres 

Zvone telefoni, glasni štampači, dosadni saradnici i drugi zvuci u kancelariji mogu u stvari predstavljati zdravstveni rizik. Studija je otkrila da kancelarijska buka u otvorenim kancelarijama može dovesti do većeg nivoa stresa i niže motivacije za zadacima. 

Prepoznajte simptome burnout sindroma - bolesti modernog doba

Iako neka buka na niskom nivou može dovesti do toga da se radnici više usredsrede na svoje zadatke, dugoročni efekti stresa od buke utiču na donošenje odluka, kao i na koncentraciju, sprečavajući radnike da shvate da treba da naprave pauzu što znamo može dovesti do narušavanja zdravlja.  

Prevencija

Slušalice za smanjenje buke mogu vam pomoći. Ako u kancelariji ne možete da nosite slušalice, kratka šetnja do parka ili drugog mirnog dela tokom dana može vam pomoći da smanjite nivo stresa.

Gojaznost

Problem se pogoršava jer nedostatak fizičkih aktivnosti, povećani nivo stresa i sve veća rasprostranjenost nezdrave hrane doprinose povećanju gojaznosti na radnim mestima širom sveta.

Gojaznost je glavni faktor povećanog nivoa LDL holesterola u krvi, zgrušavanja krvi i drugih opasnih medicinskih stanja. Takođe, može imati efekte na vaše mišiće i držanje tela. Gojaznost takođe najviše doprinosi erektilnoj disfunkciji kod odraslih muškaraca.

Prevencija

Pazite šta jedete u kancelariji. Osim što je nezdrav, obilni ručak sasvim sigurno neće pomoći ni da se koncentrišete na rad. Zdravstveni stručnjaci kažu da je najbolji način da se struk ne širi češći mali obroci. 

Kancer debelog creva

Iako stručnjaci još uvek raspravljaju o tome da li kancelarijski poslovi mogu imati konačnu vezu sa rakom debelog creva, sigurno je da je sedenje satima vodeći faktor u porastu karcinoma debelog creva širom sveta. Stručnjaci su otkrili da ljudi koji rade u kancelariji duže od 10 godina, a većinu vremena provode u sedećem položaju za stolom, imaju rizik od carcinoma debelog creva i do 44%.

Prevencija

Kao i kod mnogih drugih stavki na ovoj listi, ustajanje i kretanje tokom dana, kao i zdrava ishrana mogu pomoći da se smanji ovaj rizik. Brokoli je prepoznat kao vodeći preventivni agens u borbi protiv raka debelog creva. Međutim, brokoli može da nadima pa može izazvati neke druge neprijatnosti na radnom mestu.

Bolesti srca

Čak i ako vaše srce nije u vašem poslu, ono mu je sigurno izloženo. Prema britanskim naučnicima, oni koji rade 10-11 sati u kancelariji imaju do 67% veći rizik od razvoja srčanih bolesti.

Kao i drugi već navedeni faktori koji doprinose tome, razlog je delimično i dug rad i nedostatak vremena za vežbanje, zdravu ishranu i posete lekara. Rad u kancelariji može izložiti radnike i većem stresu, manjoj količini sna i usvajanju nezdravih navika poput pauza za pušenje. 

Prevencija

Ustajanje od stola svakih 30 minuta može smanjiti rizik od srčanog udara. U pauzi za ručak odvojite vreme za brzu šetnju i pijte više vode. Međutim, ako ustajete da biste napravili pauzu i popušili cigaretu, nikoga ne zavaravate. Vrati se na posao.

Povrede na radu

Na kraju krajeva, radite u prostoru prepunom predmeta koji mogu prouzrokovati klizanje, spoticanje ili čak udari strujom. Kako kaže jedan stručnjak, „savremena kancelarija je minsko polje predmeta koji mogu dovesti do telesnih povreda“. Tome dodajte kolege koji prolivaju tečnost, nepravilno nameštaju kablove ili postavljaju prepreke na prolazu i rezultati mogu biti katastrofalni. 

Prevencija

Držite oči otvorene i pazite! Iako ovo može izgledati relativno jednostavno, čovek može lako da odvrati pažnju dok razgovara i da se spotakne o kabal od kompjutera i povredi.