filteri close
Objavljeno: 27.02.2022. Image source: Foto: Pixabay/Sammy-Sander
300x600

Istraživači sa Odeljenja za mikrobiologiju Univerziteta u Hong Kongu  otkrili su da koronavirus može izazvati akutno oštećenje testisa, hroničnu asimetričnu atrofiju testisa i hormonske promene uprkos laganoj upali pluća, pokazaju preliminarna istraživanja na životinjama.

U lečenju rekonvalescentnih muškaraca oboljelih od korone, istraživači ističu, važno je biti svestan mogućeg hipogonadizma (niskog seksualnog nagona) i neplodnosti. 

Ova studija o oštećenju testisa virusom SARS-CoV-2 prihvaćena je za objavljivanje u vodećem časopisu Clinical Infectious Diseases.

Prethodne studije su prijavile bol u testisima kod pacijenata sa COVID-19. Jedna studija autopsije muškaraca koji su umrli od COVID-19 pokazala je orhitis sa velikim oštećenjem ćelija testisa, ali SARS -CoV-2 nije konzistentno pronađen u uzorcima sperme.

Tim iz Hong Konga je istraživao promene na testisima, kao i hormonske promene kod hrčaka, zaraženih virusom datim intranazalnim ili direktnim putem koristeći virus gripa u kontrolnoj grupi. Istraživanje je pokazalo da su hrčci zaraženi virusom razvili samoograničujuću upalu pluća. 

Sve što treba da znate o RUPTURI TESTISA – simptomi, uzroci, lečenje, oporavak

Čak i intranazalno izazivanje SARS-CoV-2 izazvalo je akutno smanjenje broja spermatozoida i testosterona u serumu počevši od 4 do 7 dana. Hrčci zaraženi koronom razvili su atrofiju testisa sa smanjenom veličinom i težinom testisa. Nivo polnih hormona u serumu je značajno smanjen 42 do 120 dana nakon infekcije. Uočeno je akutno zapaljenje testisa, krvarenje i nekroza seminifernih tubula i poremećaj spermatogeneze.

Od 7 do 120 dana nakon infekcije, zapaljenje, degeneracija i nekroza tkiva testisa je opstala. Utvrđeno je da intranazalno zaražavanje varijantama Omikron i Delta izazivaju slične promene na testisima. Ova oštećenja testisa mogu se sprečiti vakcinacijom.

Kontrolna grupa hrčaka izazvanih virusom gripa A koji su davani intranazalno ili intra-testikularno nije pokazala infekciju ili oštećenje testisa.