filteri close
Objavljeno: 15.02.2020. Image source: Pixabay/cocoparisienne
300x600

Nemojte se zavaravati, sunce je opasnije po oči kad ima snega

Zime ove godine u većem delu zemlje nije ni bilo kako treba, a već polako prolazi njena sezona, ali to ne važi za sve delove zemlje, naravno.

Što se tiče planina, na njima se uveliko skija, šeta i opšte provodi vreme, ali ljudi koji nisu iskusni sa provođenjem vremena na snegu, možda mogu da previde da provođenje vremena po danu na snegu ne mora biti bezopasno.

Intenzitet štetnog UV zračenja gotovo tri puta je veći na snegom pokrivenoj podlozi nego na plaži, navode stručnjaci i upozoravaju da je izlaganje visokom stepenu zračenja opasnije za oči nego za kožu.

Vrlo prost (ne i lak) način na koji možete ojačati brak i vezu

Ultraljubičasti zraci dva i po puta opasniji su na snegu, nego na plaži, potvrdili su rezultati istraživanja sprovedenog u Japanu.

Naučnici su ustanovili da se vid lakše oštećuje tokom skijanja na snežnim padinama, nego leti na plaži.

Upoređivanjem posledica odbijanja svetlosti sa površine na koju je napadao svež sneg i stepena UV zračenja na plaži, naučnici su došli do interesantnih podataka.

Anti-stres ishrana: 7 tajni svakodnevnog mira

Koristeći lutke sa ugrađenim UV senzorima za precizno merenje jačine sunčevog zračenja, grupa istraživača otkrila je da su oči tokom dana na plaži izložene UV zracima od 260 kilodžula po kvadratnom metru, a čak 658 kilodžula na snežnom pokrivaču.

Istraživači su naglasili da je izlaganje visokom stepenu UV zračenja opasnije za oči nego za kožu i upozorio skijaše i ostale ljubitelje zimskih aktivnosti da sunčevi zraci mogu da budu veoma opasni i da izazovu takozvano snežno slepilo koje dovodi do oštećenja mrežnjače, raznih zapaljenja i katarakte.

Bolje rasuđujemo kada smo tužni

Japanski meteorološki zavod potvrdio je rezultate istraživanja, navodeći da je stepen UV zračenja na plaži najčešće između 10 i 20 odsto, a na svežem snegu i do 80 odsto.

Osim toga, količina svetlosti se povećava za četiri odsto na svakih 300 metara nadmorske visine, što dodatno ugrožava oči i kožu.