filteri close
Objavljeno: 29.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/whitesession
300x600

Bol u ramenu je čest, ali ne treba ga zanemariti, jer se upala i bol u ramenu zbog artritisa ili povrede ramena pogoršavaju s vremenom. 

Ako bol u ramenu ne prestaje, posetite svog lekara radi dijagnoze. 

Koji su najčešći uzroci bolova u ramenu?

Većina bolova u ramenu je posledica prekomerne upotrebe ovog zgloba, što može dovesti do kidanja rotatorne manžetne i upale tetiva.

Prelomi ramena mogu biti uzrokovani padom ili sudarima.

Osteoartritis u ramenu se dešava postepeno kako se zglob istroši i može izazvati ukočenost i bol u ramenu.

Kada treba da tražite terapiju za bol u ramenu?

Neki bolovi u ramenu će se povući nakon odmora, stavljanja hladnih obloga, kompresije i elevacije. Ako blagi bol u ramenu ne pređe nakon nekoliko dana, trebalo bi da zakažete pregled kod lekara. Odmah posetite lekara ako osetite jak bol ili primetite otok ramena. 

Šta ako je uzrok bolova u ramenu osteoartritis?

Iako su obično potrebni meseci do godine da osteoartritis ramena postane bolan, što pre osetite bol i dobijete dijagnozu, brže možete odložiti njegovo napredovanje. Vaš lekar i fizioterapeut će vam pomoći u kontroli vaših simptoma, raditi na ostvarivanju ciljeva pokreta ramena i ublažiti bol. Lakše je održavati nego vratiti pokretljivost i funkciju ramena, tako da što pre dobijete lečenje, to bolje.

Kako lekar dijagnostikuje povredu ramena?

Vaš lekar će pregledati vaše rame i testirati vaš opseg pokreta i snagu ramena. Testovi kao što su rendgenski snimci, magnetna rezonanca ili CT mogu biti neophodni ako su neka područja osetljiva ili otečena.

Kako se leči bol u ramenu?

Vaš plan lečenja ramena biće specifičan za vas i vašu povredu. Neke povrede će vremenom zarasti uz pravilan odmor. Mnoge povrede će zahtevati fizikalnu terapiju na kojoj ćete raditi vežbe za obnavljanje vašeg opsega pokreta i jačanju mišića ramena, što će takođe pomoći u sprečavanju budućih povreda. U slučaju težih povreda ili težeg oblika osteoartritisa, operacija ramena može biti neophodna. Vaš lekar može da izvrši operaciju ramena koristeći artroskopiju, koja je minimalno invazivna hirurška tehnika, posle koje je brži oporavak.

OTKRIVAMO: Bol u ramenu može biti simptom ozbiljnih bolesti. Izlečite ih na vreme!