filteri close
Objavljeno: 08.05.2024. Image source: Pexels
300x600

Sve ranije stupaju u odnose, bez odgovarajućeg znanja

Seksualno zdravlje mladih u Srbiji nalazi se u kritičnom stanju. Najnoviji podaci ukazuju na alarmantnu tendenciju: deca u Srbiji stupaju u seksualne odnose sve ranije, sa prosečnom dobi koja je sada dramatično niža nego ikada pre. Ovaj trend ne samo da izaziva zabrinutost, već i zahteva hitnu akciju.

Izveštaji Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" otkrivaju poražavajuće činjenice: više od hiljadu devojčica u Srbiji je ostalo u drugom stanju, a skoro 300 njih je abortiralo, pri čemu je najmlađa imala samo 13 godina! Ovi brojevi nisu samo cifre - oni su upozorenje da naša deca ulaze u svet odraslih bez adekvatne pripreme i zaštite.

Rani početak seksualnih odnosa - tiha epidemija

Granica za prvi seksualni odnos se pomerila sa 15 na 11 godina. Ova tiha epidemija ranih seksualnih odnosa dovodi do porasta broja abortusa, polno prenosivih bolesti, uključujući HPV infekcije, i dugoročnih psiholoških posledica. Ovo nije samo zdravstveni problem - to je društvena kriza koja zahteva sveobuhvatnu intervenciju.

Paradoks mentalnog zdravlja mladih u Srbiji: Okruženi nasiljem, prezaštićeni, kasno sazrevaju

Edukacija o seksualnom zdravlju više nije opcija - to je neophodnost. Dr Jelena Nišević Lazović, specijalistkinja ginekologije i akušerstva ističe za Novu da je edukacija ključna za sprečavanje širenja polno prenosivih infekcija i neželjenih trudnoća. Pravo vreme za prvi pregled i edukaciju je period adolescencije, a ne kada je već kasno.

HPV vakcina predstavlja neiskorišćeni potencijal u borbi protiv seksualno prenosivih bolesti. Bezbedna i odobrena, vakcina ne samo da štiti od karcinoma grlića materice, već i od drugih oblika karcinoma. Međutim, uprkos dostupnosti, vakcinacija ostaje niska, što je propuštena prilika za zaštitu naše omladine.

Sve više devojaka u Srbiji pije "tablete za dan posle" - Ginekolozi upozoravaju protiv toga!

Seksualno zdravlje mladih u Srbiji je u stanju koje zahteva hitnu pažnju. Ovi poražavajući podaci nisu samo brojke - oni su životi naše dece koji su u opasnosti. Moramo delovati sada kako bismo osigurali da naša omladina ima priliku za zdrav i siguran seksualni život. Vreme je da se probudimo i suočimo sa ovom krizom pre nego što bude prekasno.