filteri close
Objavljeno: 27.04.2024.
300x600

Novootvoreni centar preplavljen zahtevima za pomoć, a u istraživanja kažu da su srećni

Izveštaji o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji zbunjuju. Neka istraživanja pokazuju da su oni među najsrećnijima u svetu. Sociolog Dalibor Petrović za to okrivljava odloženo odrastanje i kulturu gde se naglasak stavlja na razonodu i zabavu.

Međutim, druga strana priče nije tako ružičasta. Termini u tek otvorenom Centru za mentalno zdravlje mladih u Beogradu popunjeni su gotovo odmah. Psiholozi dižu uzbunu zbog porasta mentalnih problema i dugotrajnih efekata nedavnih tragedija

Stručnjaci veruju da više faktora doprinosi lošem mentalnom zdravlju mladih. Sociolog Petrović tvrdi za N1 da roditelji previše čuvaju decu i odlažu trenutak kada će ona preuzeti odgovornost za sebe. Ovo produženo razdoblje zavisnosti možda prikriva dublju anksioznost.

Na to se nadovezuje i kultura nasilja, što misli i psiholog Goran Tomin. Nasilje je prisutno svuda, pa ovo okruženje može biti toksično po mlade ljude.

Razbijanje mitova o normalnosti u savremenom društvu

Još jedan problem je i nepoverenje u institucije. Ako mladi ne veruju psiholozima ili školama, teško će potražiti pomoć.

Društvene mreže su realnost, ali i dvosekla sablja. Iako same po sebi nisu loše, stručnjaci upozoravaju na njihove potencijalne opasnosti. Sajber nasilje i izloženost nasilnom sadržaju mogu biti štetni. A nedostatak veština kritičkog razmišljanja čini ih ranjivim na manipulacije online.

Prevencija je ključ. Psiholog Tomin kaže da nam je potrebna dobro finansiran i kvalitetno sproveden anti-nasilni program u školama. 

Važne životne lekcije koje roditelji mogu da nauče decu

Razvijanje digitalne pismenosti je takođe ključno. Mladi treba da nauče da razmišljaju kritički kako bi odgovorno koristili društvene mreže i online informacije.

Takođe, roditeljsko uključivanje je neophodan element. Roditelji treba aktivno da prate šta se dešava sa decom online i pomognu im da razlikuju zdrave i štetne uticaje.

Novi centar u Beogradu je dobar početak, ali je potrebno više resursa i napora da bi se mentalna podrška mladima učinila lako dostupnom.