filteri close
Objavljeno: 29.02.2024. Image source: Pixabay/Rudy Anderson
300x600

Psiholog za decu ima vrlo dobar savet

U savremenom svetu, gde se ljubav i obrazovanje prepliću, roditelji zauzimaju centralno mesto u usmeravanju svoje dece ka pravim vrednostima.

Psiholog specijalizovana za rad sa decom Džejmi Blok nedavno je podelila sa svojim pratiocima na Instagramu dragocene savete o vaspitanju.

Osim što su ovi saveti odraz njenog pristupa roditeljstvu, oni služe i kao smernice za druge roditelje u oblikovanju karakteristika kod svojih mališana.

Birajte prijatelje mudro

Jedna od ključnih lekcija koju Blok prenosi svojoj deci jeste važnost biranja pravih prijatelja. Prijateljstvo treba da bude izvor podrške i ljubavi, a ne stresa i negativnosti. Blok naglašava da, ukoliko se prijatelji konstantno loše ponašaju, oni ne zaslužuju da ih tako zovemo. Ovo učenje pomaže deci da razviju snažne međuljudske veze i emocionalnu stabilnost.

Šta je roditeljski burnout i kako ga sprečiti?

Važnost ličnih granica

Sledeći savet tiče se važnosti postavljanja i poštovanja ličnih granica. Deca treba da nauče da je njihovo "da" i "ne" važno i da imaju pravo da postavljaju granice. Ovo ne samo da jača njihovo samopoštovanje već i osnažuje ih da zauzmu stav i štite svoje pravo na izbor.

Ljubav i vrednovanje od strane roditelja

Blok svojoj deci redovno poručuje da su voljeni i cenjeni. Osećaj sigurnosti i prihvaćenosti u porodici neophodan je za razvoj zdravog samopouzdanja. Ovaj aspekt roditeljstva ključan je za izgradnju emocionalno stabilne ličnosti.

Značaj znatiželje i aktivnog slušanja

Podsticanje znatiželje i aktivnog slušanja kod dece ključno je za njihov intelektualni razvoj. Blok veruje da deca koja postavljaju pitanja i aktivno slušaju uče više. Ovo ne samo da razvija kritičko mišljenje već i podstiče kontinuirano učenje kroz život.

Pervarzivni razvojni poremećaj

Džejmi Blok svojim pristupom roditeljstvu nudi model koji se može primeniti u različitim porodičnim okruženjima.

Njeni saveti ne samo da pomažu u oblikovanju snažnih, samosvesnih i emocionalno stabilnih ličnosti već i podstiču razvoj zdravih međuljudskih odnosa u budućnosti. 

Ovaj pristup roditeljstvu, koji je ujedno i umetnost i nauka, inspiriše i vodi decu ka ispunjenom i srećnom životu.