filteri close
Objavljeno: 23.02.2024. Image source: Pixabay/ finelightarts
300x600

Mnogi roditelji ulažu toliko svog vremena i energije u svoju decu da zanemaruju sopstvene potrebe. Rezultat je roditeljsk burnout (sagorevanje), stanje u kojem ste toliko iscrpljeni da osećate da nemate šta više da date.

Problem sa roditeljskim sagorevanjem je što većina ljudi misli da je to normalan deo roditeljstva. Ono što pogoršava situaciju je to što roditelji osećaju stid ili krivicu zbog toga što su umorni. Skrivanje svojih osećanja i ne preduzimanje ništa u vezi sa njima može uticati na vaše mentalno zdravlje. 

Evo šta treba da znate o roditeljskom sagorevanju.

Uticaj roditeljskog sagorevanja na vaše mentalno zdravlje
Izgaranje roditelja dovodi do ogromne iscrpljenosti, emocionalnog udaljavanja od svoje dece i osećaja da ste siromašan ili neefikasan roditelj. Ovi efekti mogu ozbiljno uticati na vaše mentalno zdravlje.

U zavisnosti od vašeg nivoa roditeljskog sagorevanja, ispoljavaju se sledeći znaci:

-Ograničena tolerancija (kratak fitilj)
-Konfuzija

-Zaboravnost

-Povećan nivo stresa

-Depresija

-Osećanja izolovanosti i propuštanja (FOMO sindrom)

-Loš san

-Opsesivno-kompulzivne tendencije

Ekran daje roditeljima mir, ali može da uspori razvoj dece

Efekti roditeljskog sagorevanja mogu uticati na vaše opšte zdravlje.. Viši nivoi stresa takođe mogu povećati vaše šanse za ozbiljne zdravstvene probleme.

Izgaranje roditelja, takođe, može uticati na vaš odnos sa partnerom. Njegovi mentalni efekti mogu dovesti do prekida u komunikaciji i povećanja napetosti. Ovo može dovesti do pogrešne komunikacije, svađa i ogorčenosti.

Izgaranje roditelja, takođe, može uticati i na vaš odnos sa decom. Možda se ne osećate povezanim sa njima, ili kao da samo mehanički provodite vreme sa njima. Emocionalna distanca može uticati na razvoj vašeg deteta, što može dovesti do problema kasnije u životu.

Promene koje možete napraviti
Većina roditelja će verovatno doživeti blagu do umerenog sagorevanja, posebno u prvim godinama roditeljstva. 

Ako primetite simptome sagorevanja, evo nekoliko promena koje možete da napravite:
1.Iskažite svoja osećanja-Ako se osećate "sagorelo", jedna od prvih stvari koju treba da uradite je da saopštite svoja osećanja partneru. Obavestite okolinu da bi vam podrška značila. Ako ste samohrani roditelj, može biti od pomoći da razgovarate sa prijateljem ili članom porodice od poverenja.

2. Pazite šta jedete ili pijete kada ste umorni-Kada ste iscrpljeni do te mere da jedva možete da funkcionišete, možda ćete posegnuti za brzim rešenjem poput kafe, krofne ili neke druge slatke užine. Iako ove namirnice mogu pružiti privremeni podsticaj, one takođe često izazivaju pad. Umesto toga, napunite svoje telo hranom bogatom hranljivim materijama. 

3.Vežbanje- Fizička aktivnost može povećati vašu energiju i podići hormone dobrog raspoloženja u vašem telu. Takođe, može pomoći u smanjenju stresa i depresije. Vežbanje ne znači da morate svaki dan da idete u teretanu. Desetominutna šetnja  može vam pomoći da razbistrite glavu i dati vam podsticaj koji vam je potreban za resetovanje.

4.Nemojte se osećati krivim-Nemojte se osećati krivim što ste odvojili nekoliko minuta za sebe ili odvojili vreme za sebe i svog partnera. To vas ne čini lošim roditeljem . U stvari, briga o sebi može vam pomoći da budete bolji roditelj.

Ovaj stil vaspitavanja dece je poguban po njihovo mentalno zdravlje


Odgajanje dece je veliki izazov.  Prepoznavanje simptoma roditeljskog sagorevanja može vam pomoći da ih zaustavite pre nego što se pogoršaju.

Zatražite pomoć, odvojite nekoliko minuta za sebe i dajte sebi priliku da se resetujete. Ako ste zabrinuti za nivo energije, mentalno zdravlje i opšte blagostanje, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć. Stručnjak za mentalno zdravlje može vam pružiti dodatne savete i trikove za upravljanje simptomima.