filteri close
Objavljeno: 24.08.2023. Image source: Pixabay
300x600

Istraživanje je pokazalo da usporava razvoj govora i društvenih veština

Puštanje crtanih filmova ili pesmica deci spaslo je mnoge roditelje koji traže koji minut predaha. 

Ali, to može usporiti razvoj govora i društvenih veština, pokazuje nova studija.

Istraživači sa Univerziteta Tohoku u Japanu proučavali su 7.000 beba, pola devojčica i pola dečaka, od 2013. do 2017. godine. 

Njihovi roditelji su ispunjavali upitnike u kojima su odgovarali na pitanja koliko sati dopuštaju deci gledanje televizije, DVD-a, video igara i internet igara na mobilnim telefonima i tabletima.

Ovaj stil vaspitavanja dece je poguban po njihovo mentalno zdravlje

Oko polovina beba (48,5 posto) provodila je manje od sat vremena pred ekranima, 29,5 posto gledalo je u ekrane jedan do dva sata, 17,9 posto između dva i četiri sata, a 4,1 posto gledalo je u ekran više od četiri sata dnevno. Deci je procenjena razina komunikacijskih veština i grubih motoričkih sposobnosti. Takođe, naučnici su posmatrali finu motoriku i veštine rešavanja problema.

Istraživači su otkrili da su bebe koje su najviše vremena provodile ispred ekrana u prvoj godini života imale najveće zastoje u razvoju u dobu od 4 godine, piše JAMA Paediatrics.

Kako prepoznati da roditelj ne ume da se nosi sa emocijama deteta?

"Budući da je generalno teško ograničiti vreme pred ekranom u današnjem svetu elektronskih uređaja, moglo bi biti korisno identifikovati i ograničiti aspekte vremena pred ekranom koji su povezani s kašnjenjem u razvoju, a istovremeno iskoristiti obrazovne aspekte", komentarisao je profesor i autor studije dr. Taku Obara.