filteri close
Objavljeno: 21.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Lisa Fotios
300x600

Postoji mnogo potencijalnih uzroka alergija. A nedavna istraživanja su identifikovala prilično nov uzrok alergija, predmet koji svakodnevno koristimo, baš onaj koji obično dodiruje naše ruke, lice i usta a koji bi mogao biti izvor alergijskih reakcija. U pitanju je, verovali ili ne, mobilni telefon.

Alergije su odgovor imunog sistema koji se javlja kada telo reaguje na benignu stranu supstancu za koju smatra da je štetna. Nakon ovog početnog odgovora, telo proizvodi antitela kako bi se moglo pripremiti za budući susret sa supstancom, ili alergenom. Ako u budućnosti dođete u kontakt sa alergenom, vaš imuni sistem može reagovati oslobađanjem hemikalije poznate kao histamin. 

Simptomi alergijske reakcije nisu prijatni. Možda ćete primetiti da vam nos počinje da uporno curi ili da neprestano kašljete. Vaša koža može takođe reagovati. Možda ćete početi da primećujete mrlje, iritaciju, crvenilo ili neprijatni svrab. Postoji čak i potencijalno smrtonosna alergijska reakcija poznata kao anafilaksa.

Mobilni telefoni i alergije

Studija iz 2014. godine je identifikovala da korisnici tada popularnog mobilnog telefona Blekberija imaju veću šansu da dobiju alergijsku reakcije zbog prisustva nikla u njegovoj izradi. To je dovelo do zaključka da se mobilni telefoni koji sadrže nikl mogu smatrati potencijalnim izvorom alergena za osobe koje su na  njega alergične. 

I dok mobilni telefoni poput iPhona ili Androida nisu bili pozitivni na nikal, oni i dalje mogu biti izvor alergena. Pametni telefoni mogu sakupiti perut kućnih ljubimaca, kao i bakterije i gljivice. Nažalost, nekim ljudima ovo može izazvati alergijsku reakciju. 

Zato se predlaže redovno čišćenje mobilnih telefona kako biste izbegli izlaganje alergenima. To naročito važi za korisnike koji su skloni sezoskim alerigijama. 

4 razloga da prestanete da koristite telefon u krevetu i kako da poboljšate kvalitet sna