filteri close
Objavljeno: 23.10.2019. Image source: pixabay.com
300x600

Stižu nova bezbednosna ažuriranja vezana za ovaj lek i trebalo bi da ih znate ako ga koristite.

Agencija za lekove i medicinska sredstva uputila je danas pismo zdravstvenim radnicima o novim kontraindikacijama primene leka Xeljanz, koji ima aktivnusupstancu tofacitinib. Ovaj lek se koristi za lečenje umerenog do teškog oblika aktivnog reumatoidnog artritisa kod odraslih pacijenata.

Kako smo i naveli, ovaj lek je bio pod dodatnim praćenjem, a sada je Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila da je na osnovu rezultata kliničkih ispitivanja zaključila da kod primene tofacitiniba u dozi većoj od 10 miligrama dva puta dnevno dovela do povećanog rizika od plućne embolije.

U pismu ALIMS-a navodi se da je primena tofacitiniba kontraindikovana kod pacijenata koji imaju jedan ili više od sledećih faktora:

- Primena kombinovanih hormonskih kontraceptiva ili hormonse supstitucione terapije

- Srčana insuficijencija

- Prethodna venska tromboemoblija, bilo da je duboka venska tromboza ili plućna embolija

- Nasledni poremećaj koagulacije krvi

- Malignitet

- Pacijenti koji treba da se podvrgnu većem hirurškom zahvatu

Dodatni faktori rizika koje treba uzeti u obzir prilikom procene rizika pacijenata za nastanak plućne embolije su starost, gojaznost, pušenje i imobilizacija.

Pacijentima koji se trenutno leče tofacitinibom u dozi od 10 miligrama dva puta dnevno i koji imaju visok rizik od nastanka plućne embolije lečenje treba da nastave drugom terapijom.

Pacijente koji uzimaju tofacitinib, nezavisno od indikacije, treba pratiti na znakove i simptome plućne embolije i savetovati ih da se hitno jave lekaru u slučaju njihove pojave.

Alims je ponovio da je ovaj lek pod dodatnim praćenjem, čime se omogućava brzo otkrivanje novih bezbednosnih informacija. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na ovaj lek.

Popunjavanje obrasca za prijavljivanje neželjenih reakcija nalazi se i na internetu, na adresi www.alims.gov.rs.

Obrazac možete i preuzeti sa sajta, a onda ga poslati pošto nam adresu Vojvode Stepe 458, 11221, Beograd, faksom na broj 011 39 51 130 ili elektronskom poštom na adresu [email protected].

Izvor: Alims