filteri close
Objavljeno: 24.05.2024. Image source: Medik
300x600

Studije otkrivaju revolucionarne terapije koje obećavaju bolji kvalitet života za milione bolesnika

Astma je hronično oboljenje koje pogađa milione ljudi širom sveta. 

Uprkos postojanju različitih tretmana, naučnici kontinuirano rade na poboljšanju metoda lečenja kako bi obolelima omogućili bolji kvalitet života.

Donosimo vam neke novosti u istraživanju astme, ublažavanju simptoma i drugim tretmanima.

Jedno od najnovijih istraživanja je SHAMAL studija. Ona je pokazala da biološki lek benralizumab može značajno smanjiti ili čak eliminisati potrebu za visokim dozama inhalacionih steroida kod pacijenata sa teškom astmom. 

U ovoj studiji, oko 90% pacijenata nije imalo pogoršanje simptoma tokom 48 nedelja trajanja studije. Ovo je ogroman korak napred, jer smanjenje upotrebe steroida može smanjiti i nuspojave koje oni uzrokuju.

Bol u grudima ne treba ignorisati, ali on nema uvek fizičke razloge

Beta zajednički citokini su identifikovani kao ključni faktori u kontroli zapaljenja i fibroze (ožiljaka) u disajnim putevima kod teške astme koja je otporna na standardne steroide. Novo terapijsko antitelo, trabikihart, pokazalo je sposobnost da efikasno blokira ove proinflamatorne molekule, čime smanjuje zapaljenje i oštećenje tkiva. Ova terapija pruža nadu za pacijente koji ne reaguju na postojeće tretmane.

RaeSedo terapija predstavlja inovativni pristup lečenju astme koristeći protein surfaktant A (SP-A). SP-A je prirodni protein u plućima koji pomaže u uklanjanju patogena, smanjuje upalu, reguliše ključne imune ćelije u astmi, smanjuje proizvodnju sluzi i hiperreaktivnost disajnih puteva. 

RaeSedo je razvio SP-A-derived peptidomimetike, male proteine koji oponašaju biološke efekte SP-A i koji se mogu inhalirati. Pre-kliničke studije pokazale su značajno smanjenje zapaljenja i proizvodnje sluzi, kao i poboljšanje funkcije pluća.

Astma koja se pogoršava noću je češća nego što mislite

Za sve one koji traže povoljnije medicinske usluge, Smart Health kartica nudi popuste na preglede u različitim medicinskim ustanovama koje mogu dijagnostikovati i pružiti pomoć kod astme, kao što su pulmološki pregledi, bronhoskopija i drugo. Više informacija možete pronaći ovde.

Ove inovacije donose novu nadu za obolele od astme, pružajući im mogućnost za bolji i kvalitetniji život.