filteri close
Objavljeno: 17.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/HakanGerman
300x600

U Srbiji nije zabeležen NIJEDAN slučaj simptoma o kome se priča

Povodom sve češćih navoda da vakcina AstraZeneka izaziva zgrušavanje krvi, četiri evropske zemlje su supendovale njenu primenu za sad. Ipak, posle je utvrđeno da je zgrušavanje daleko češće kod Fajzerove vakcine.

Prijavljeni su posle podaci da je od 17 MILIONA ljudi koji su primili vakcinu, samo 37 prijavilo problem sa krvnim ugrušcima. Dakle, trideset sedam na 17.000.000.

Ipak, čak je i Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) morala da se oglasi po ovom pitanju sa pravim informacijama.

"Povodom pitanja na temu primene vakcine protiv COVID-19 koju je razvila kompanija AstraZeneca, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije obaveštava javnost da prema podacima kojima ovo nacionalno regulatorno telo raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena te vakcine u Republici Srbiji.

Agencija je upoznata i pažljivo prati situaciju u drugim državama i na nivou EU ali takođe prati i preporuke Evropske agencije za lekove (EMA) i Svetske zdravstvene organizacija (SZO) koje govore u prilog nastavku vakcinacije.

Naime, postojanje sistema spontanog prijavljivanja i praćenja neželjenih događaja nakon imunizacije omogućilo je da se detektuju potencijalni signali koji se odnose na događaje poremećaja koagulacije krvi kod nekoliko osoba u periodu nakon vakcinacije AstraZeneca vakcinom protiv COVID-19 u EU. Ovi podaci se sada prikupljaju i pažljivo pregledaju od EMA i SZO i još uvek nije potvrđeno da li su ovi događaji u vezi sa primenom AstraZeneca vakcine protiv COVID-19 ili sa drugim nezavisnim faktorima (krvni ugrušci se spontano i nezavisno mogu javiti i ovi dođaji nisu retki, prevashodno kod starije populacije). Svakako skrećeno pažnju da do danas nijedna zemlja ili telo nije donelo drugu odluku osim da korist AstraZeneca vakcine – u prevenciji bolesti COVID-19 i njenim pratećim rizicima od hospitalizacije i smrti – za sada prevazilazi potencijalne rizike od mogućih neželjenih reakcija od vakcine.

Bezbednost vakcina je za Agenciju od najveće važnosti, čijem praćenju je kontinuirano i pažljivo posvećena. Agencija dodatno apeluje na zdravstvene radnike, kao i građane, da prijavljuju neželjene reakcije na vakcine, ali i na sve ostale lekove, kako se time doprinosi boljoj zaštiti zdravlja svih nas.

Agenciji je do 17.03.2021. godine prijavljeno ukupno 74 slučaja neželjenih reakcija na AstraZeneca (COVISHIELD) vakcinu protiv COVID-19. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva 16 je medicinski potvrđeno i prijavljeno od strane zdravstvenih radnika, dok su 58 slučajeva prijavili pacijenti. Najveći broj zabeleženih neželjenih reakcija su očekivane reakcije koje se ispoljavaju nakon primene bilo koje vakcine protiv COVID-19, i odnose se na lokalne reakcije, poput bola, otoka i crvenila na mestu primene vakcine, zatim sistemske reakcije kao što su povišena telesna temperatura, bol u mišićima, bol u zglobovima, jeza, malaksalost/slabost, glavobolja i mučnina. Naglašavamo: nijedan slučaj embolijskih i trombotičkih neželjenih događaja nije prijavljen Agenciji do sada na AstraZeneca (COVISHIELD) vakcinu protiv COVID-19 na teritoriji Republike Srbije.

Vakcina se primenjuje po odobrenim informacijama o leku i preporukama tela nadležnog za imunizaciju, nakon pregleda i konsultacije sa nadležnim lekarom na imunizacionom punktu. Prema odobrenim informacijama o leku, vakcina je kontraindikovana kod osoba preosetljivih na aktivnu supstancu ili bilo koju od pomoćnih supstanci vakcine.

Uloga Agencije jeste da odobri odnosno registruje vakcinu kao i informacije o proizvodu a potom da zajedno za Institutom za javno zdravlje prati bezbednost kroz prijavljivanje neželjenih reakcija, a pristigle prijave analizira zajedno sa Institutom Batut i ukoliko je potrebno, sprovode se ili predlažu mere. Imajući u vidu podatke o bezbednosti primene pomenute vakcine u Republici Srbiji kao i podatke o serijama svih vakcina protiv COVID-19 koji se prometuju u Srbiji u odnosu na druge države, nije bilo razloga da se obustavi primena bilo koje vakcine ili bilo koje serije vakcine za prevenciju infekcije koju izaziva SARS-CoV-2 virus u Republici Srbiji do sada.

Konačno, Agencija je uključena u praćenje bezbednosti primene svih vakcina na svim teritorijama u svetu kroz aktivnosti nadležnih tela i međunarodnih organizacija, pa je stoga spremna da blagovremeno odreaguje sprovođenjem regulatornih mera ukoliko se bude javio bilo koji razlog za to kao što je radila i u prošlosti".