filteri close
Objavljeno: 07.12.2021. Image source: Foto: Pixabay/70650
300x600

Veruje se da biljka rastavić ima višestruka lekovita svojstva i uglavnom se koristi za poboljšanje zdravlja kože, kose i kostiju.

Rastavić se uglavnom konzumira u obliku čaja, mada je dostupan i u obliku kapsula i tinkture.

Zdravstveni benefiti

Rastavić se koristi hiljadama godina kao biljni lek, a trenutni naučni dokazi podržavaju većinu njegovih potencijalnih prednosti.

Istraživanja sugerišu da rastavić može pomoći u zarastanju kostiju, naročito kod bolesti kostiju kao što je osteoporoza, koja dovodi do povećane krhkosti kostiju. 

Deluje kao prirodni diuretik. Jedna studija na 36 zdravih muškaraca utvrdila je da uzimanje dnevne doze od 900 mg sušenog ekstrakta rastavića u obliku kapsula ima snažniji diuretički efekat od klasičnog diuretičkog leka. Ovo se pripisuje visokim koncentracijama antioksidansa i mineralne soli u biljci. 

Čaj od jabuke protiv glavobolje

Podstiče zarastanje rana i zdravlje noktiju. Jedna 10-dnevna studija na 108 žena posle porođaja koje su bile podvrgnute epiziotomiji tokom porođaja — hirurškom rezu da bi se olakšao porođaj — pokazalo je da primena masti koja sadrži 3% ekstrakta rastavića podstiče zarastanje rana i pomaže u ublažavanju bolova.

Ekstrakt rastavića se može koristiti za lečenje psorijaze noktiju — stanja kože koje uzrokuje deformitete noktiju. 

Pospešuje rast kose, verovatno zahvaljujući svom sadržaju silicijuma i antioksidanata.

SAVETI: Kako da smanjite osećaj umora tokom dana?

Na primer, tromesečna studija kod žena sa samoopaženim proređivanjem kose utvrdila je da uzimanje dve dnevne kapsule koje sadrže sušeni rastavić i druge sastojke povećavaju rast i snagu kose, u poređenju sa kontrolnom grupom . 

Slični rezultati su dobijeni u drugim studijama koje su, takođe, testirale efekat različitih mešavina koje sadrže silicijum dioksid dobijen od rastavića.

Međutim, kako se većina studija fokusira na mešavinu višestrukih jedinjenja za rast kose, istraživanja o efektima samog rastavića i dalje su ograničena.

Druge potencijalne koristi upotrebe rastavića
  • Antiinflamatorna svojstva. Ekstrakt rastavića može inhibirati limfocite, glavni tip odbrambenih ćelija uključenih u inflamatorne imunološke bolesti.
  • Antimikrobna svojstva. Čini se da eterično ulje rastavića ima snažnu aktivnost protiv bakterija i gljivica, uključujući Staphilococcus aureus, Escherichia coli, Aspergillus niger i Candida albicans.
  • Antioksidativna svojstva. Rastavić je bogat fenolnim jedinjenjima, grupom moćnih antioksidanata koji inhibiraju oksidativno oštećenje ćelijskih membrana.
  • Antidijabetički efekat. Ekstrakt rastavića može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi i regeneraciji oštećenog tkiva pankreasa.

Upotreba i doziranje

Većina dostupnih proizvoda od rastavića se prodaje kao lekovi za kožu, kosu i nokte. Ipak, možete pronaći i proizvode za koje se tvrdi da pomažu kod urinarnih i bubrežnih problema.

Što se tiče doziranja, jedna studija na ljudima sugeriše da uzimanje 900 mg kapsula ekstrakta rastavića — je maksimalna preporučena dnevne doza za suve ekstrakte prema Evropskoj agenciji za lekove (EMA) — četvorodnevnom upotrebom može da proizvede diuretički efekat. 

Neželjeni efekti i mere predostrožnosti

Međutim, nije odobren od strane FDA i trebalo bi da ga izbegavaju trudnice i dojilje, ljudi sa niskim nivoom vitamina B1 i oni koji uzimaju antiretrovirusne lekove.