filteri close
Objavljeno: 16.01.2023. Image source: Foto: Pixabay/Iamfranklifestyle
300x600

Rasprava o intimnim delovima tela može biti malo nezgodna, ali razumevanje šta može značiti bol u svakom njegovom delu može vam pružiti ogromno znanje o sopstvenom zdravlju. 

Kod muškaraca, perineum je područje između kože skrotuma i početka analnog regiona, i to je relativno mala površina tela sa vezama za mišiće i nervne završetke. Prepoznavanje uzroka bola u perineumu procenjuje lekar specijalista, ali postoje načini za bolje razumevanje bola u ovom delu tela kod kuće, tako da možete biti svesni o potencijalnim uzrocima.

Na šta upozorava boja urina

Kada je povređen, perineum se generalno kategoriše kao povreda genitalija. Ali perinealni region se povezuje sa mnogo više od samo genitalija, sa postavljanjem mišića dna karlice tačno iznad perineuma. Pošto mišići dna karlice igraju vitalnu ulogu u obezbeđivanju i creva, koje se izbacuje kroz anus, i bešike, koja se oslobađa kroz uretru, sa neophodnom strukturnom podrškom za održavanje normalne funkcije, zaštita i lečenje bola u perineumu može zauzvrat pojačati organe, mišiće, krvne sudove i nerve okolnih unutrašnjih komponenti. Evo šta može izazvati bol u perineumu kod muškaraca i kako se to leči.

Perineum je mali, ali moćan

Perinealna oblast je relativno mala u poređenju sa drugim anatomskim figurama genitalnog regiona, ali bliskost perineuma sa toliko ključnih komponenti koje utiču na zdravlje urinarnog, gastrointestinalnog i digestivnog sistema čini ga važnim činiocem, tako da bol u njemu treba pratiti. Prostatitis je dijagnoza koja se javlja kada se muška prostata, koja je odgovorna za stvaranje semenske tečnosti, upali. Otok prostate može biti uzrokovan nepoznatim uzrocima koji se sami povlače ili iz poznatih razloga, kao što su bakterijske infekcije koje zahtevaju lečenje antibiotikom. Ako bol u perineumu bude izazvan prostatitisom, prateći neželjeni efekti mogu uključivati promene boje mokraće i simptome koji imitiraju grip.

Benigna hiperplazija prostate i kako je prepoznati

S obzirom na bliskost perineuma sa mišićima karličnog dna, hemoroidi u analnim oblastima mogu dovesti do zračećih bolova u perinealnom regionu. Kreme za hemoroide, sprejevi, sredstva za pranje i sedeće kupke mogu pomoći u ublažavanju bolova u perineumu i analnom predelu zbog hemoroida, posebno bola od hemoroida koji vrši direktan pritisak na perineum sa naglaskom na  pražnjenje creva. Neki od najpoznatijih simptoma hemoroida uključuju krvarenje tokom pražnjenja creva i bol koji se povećava u rektnom području neposredno nakon odlaska u toalet. Zato je najbolje pratiti kako se perineum oseća tokom i nakon pražnjenja creva.