filteri close
Objavljeno: 28.02.2020. Image source: Foto:Pixabay/Free-Photos
300x600

Škotski parlament usvojio je plan po kojem će higijenski ulošci biti besplatni za sve žene u državi. Tako je Škotska postala prva zemlja na svetu koja ženama to obezbeđuje.

Tamponi i higijenski ulošci biće dostupni svim ženama na javnim mestima poput apoteka, društvenih centara ili centara za mlade.

Zakon je u prvom čitanju prošao sa 112 glasova "za", nijednim "protiv" i jednim suzdržanim. Predlog sada ide u drugo čitanje u kojem poslanici mogu predlagati amandmane.

Ovo su jasni simptomi niskog nivoa ESTROGENA kod žena

Inače, predlagač ovog zakona je Monika Lenon koja je izjavila da će usvajanje ovog zakona biti "prekretnica za normalizaciju menstruacije u Škotskoj i poslati poruku ljudima koliko ozbiljno parlament doživljava ravnopravnost polova".

U Ujedinjenom Kraljevstvu, porezi na tampone i uloške iznose pet odsto, a državu će ovo koštati godišnje oko 24,1 milion funti.

Kako izgleda pravilnost promena ženskog ciklusa tokom godina

Podsetimo, Škotska je već imala korake u ovom pravcu, pa je 2018. postala prva zemlja na svetu koja je besplatne higijenske uloške i tampone uvela u škole i na univerzitete.


Izvor: Blic