filteri close
Objavljeno: 27.02.2020. Image source: iirliinnaa/Pixabay
300x600

Kaga počinju grčevi? Koliko je ciklus obilan? Kako će izgledati vaš PMS za desetak godina?

Ovo je kratak vodič o tome kako se ženski ciklus menja iz decenije u deceniju i kada bi neke promene mogle biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Kako godine prolaze, i organizam prolazi kroz promene, menjaće se i vaš ciklus, uporedo sa hormonskim promenama koje doživljavate, kao i iskustvima poput trudnoće ili perimenopauze.

Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci

Dvadesete

Dvadesete predstavljaju period tokom koga se kod najvećeg broja žena ciklus ustaljuje, u smislu redovnosti javljanja i predvidljivosti trajanja i obilnosti.

Za vrlo mlade devojke vrlo je tipično da ne ovuliraju redovno.

Ovo su najčešći razlozi izostanka menstruacije (amenoreje)

Bez redovne ovulacije, menstruacija će biti promenljiva.

S druge strane, kada se cikllus ustali, počeće i prvi znaci PMS-a, grčeve u stomaku i osetljivost u predelu grudi.

Upravo se tokom svojih dvadesetih godina mnoge devojke odlučuju za korišćenje oralnih kontraceptiva. Njihova upotreba takođe će uticati na mesečni ciklus, najčešće umanjujući simptome PMS-a i čineći ciklus redovnijim.

Tridesete

Tokom tridesetih godina života, menstruacija je za većinu žena već sasvim predvidljiva i dosledno se javlja.

Simptomi poput naglo pojačanog krvarenja ili bola koji je intenzivniji od onoga na šta ste navikli mogu biti znak pojave određenih zdravstvenih problema.

I endometrioza, koja je često praćena bolom koji može trajati ceo mesec, takođe se često dijagnostikuje kod žena u ovom periodu života.

Endometrioza - kako sebi možete pomoći

Još jedna promena koja se obično javlja u ovom periodu života jeste – trudnoća. Period drudnoće jeste i period bez menstruacije.

Ona će se, ukoliko ne dojite, vratiti obično tek 6 nedelja nakon porođaja, dok će se kod žena koje se odluče za dojenje vratiti kada prestanu da doje ili smanje količinu dojenja.

Porođaj može dovesti do dugoročnih pomeranja ciklusa, ali i manjih bolova tokom perioda. 

Kako ciklus utiče na zadržavanje vode i gojenje žena?

Četrdesete 

Četrdesete godine za žene označavaju početak hormonskih kolebanja perimenopauze, koje su postepeni uvod za menopauzu. Za to vreme, uglavnom osam do 10 godina pre menopauze (što se obično dešava u ranim pedesetima), telo se priprema prestanak menstruacije. 

Normalne promene hormona uzrokuju neredovnu ovulaciju, a fluktuacija nivoa estrogena uslovljava preskakanje ciklusa, veći protok, mrlje između perioda i duže trajanje PMS-a. 

Problemi pred ciklus su mnogo jači od običnog PMS-a? Proverite, možda imate PMDP

Perimenopauza prilično je nepredvidljiv period koji se razlikuje od žene do žene, ali je važno znati da je i tokom njega moguće zatrudneti.

Žena nije u menopauzi sve dok joj menstruacija ne prestane najmanje godinu dana. 

Hormonski disbalans - 6 prirodnih rešenja

Bez obzira na vaše godine, imajte na umu da vam vaš ciklus nudi značajan uvid u opšte zdravlje.

Dakle, ako osetite bilo kakve neobične simptome, dobra je ideja da se obratite lekaru.

Veoma neredovan ciklus ili drastične promene mogu biti znak problema sa štitnom žlezdom, sindroma policističnih jajnika ili brojnih drugih zdravstvenih problema.