filteri close
Objavljeno: 21.11.2019. Image source: Pixabay/engin akyurt
300x600

Simptomi su slični PMS-u, samo mnogo jači, mnogo neprijatniji, nekad se i ne mogu podneti

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDP) je zdravstveni problem koji se opisuje kao predmenstrualni sindrom (PMS) samo mnogo teži.

Disforija je reč grčkog porekla i označava emotivno stanje koje je suprotno od euforije. Iako ga karakterišu simptomi slični depresiji, u disforiji se javlja jak osećaj kako „nešto nije u redu“.

Žene sa PMDP-om postaju jako nervozne, a mogu se javiti i depresija ili anksioznost nedelju ili dve pre početka menstruacije. Simptomi mogu nekada biti toliko jaki da su zabeleženi slučajevi samoubistava žena koje nisu mogle da podnesu muke koje su dolazile pred svaki ciklus.

Simptomi mogu biti i jaki osećaj tuge, očaja, napade panike, plača, čak i suicidalnih misli. Tu su često i nezainteresovanost za aktivnosti, umor, teškoća u koncentraciji ili razmišljanju, zatim osećaj gubitka kontrole ili velika žudnja za hranom ili konstantno prejedanje.

Tu su i nesanica, česte i nagle promene raspoloženja i osećaj da stvari ne držite pod kontrolom.

Od fizičkih simptoma obično se javljaju: nadimanje, glavobolja, osetljive grudi, bol u mišićima ili zglobovima, grčevi, glavobolja.

Simptomi obično nestaju dva ili tri dana od početka menstruacije, ali nekada su potrebni lekovi ili druga vrsta lečenja da bi se simptomi umirili.

Šta je "sindrom lenje domaćice" i kako može da vas zavara ako ne obratite pažnju

PMDP pogađa oko pet odsto žena koje su u uzrastu u kome mogu da rađaju decu. Lekari ne znaju tačno i precizno šta izaziva PMDP, baš kao ni PMS. Uglavnom se veruje da hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa utiču na njega.

Moguće je i da hemikalija u mozgu zvana serotonin igra ulogu u PMDP-u. Nivoi serotonina se menjaju tokom ciklusa, a neke žene su možda osetljivije na te promene.

PMDP se dijagnostifikuje kod lekara, gde ćete izložiti svoju zdravstvenu istoriju i imati fizički pregled. Biće potrebno i da vodite dnevnik ciklusa ili žurnal simptoma da biste mogli da pomognete lekaru u postavljanju dijagnoze.

Obično treba da imate pet ili više simptoma PMDP, od čega jedan treba da bude vezan za raspoloženje, da vam se postavila dijagnoza PMDP.

Osećate bol prilikom seksualnog odnosa? Evo koji su mogući uzroci

Lečenje može biti uz pomoć medikamenata, ali neke stvari možete i sami za sebe uraditi.

Antidepresivi zvani SSRI menjaju nivoe serotonina u mozgu, a neki od njih koji se kod nas mogu naći su Fluoksetin i Paroksetin. Tu su i pilule za kontracepciju, koje u sebi sadrže drospirenon i etinil estradiol, koji pomaže kod PMDP-a.

Bez recepta u bilo kojoj apoteci možete kupiti analgetike na osnovi paracetamola ili ibuprofena.

A sami sebi možete pomoći tako što ćete raditi na smanjenju svog stresa. Meditacija jako pomaže, ali i prepuštanje aktivnostima u kojima uživate.

Imate endometriozu, evo zašto se osećate umorno

U samopomoć spadaju i univerzalno dobri saveti, kao što su zdrave životne promene – zdrava ishrana, smanjenje slanih i zaslađeni jela, više fizičke aktivnosti – sve to može ublažiti simptome (PMDP-a).

Ipak, ne zaboravite da PMDP u nekim oblicima može biti dovoljno jak i neprijatan i da toliko loše utiče na život da je neophodno javiti se lekaru za pomoć.