filteri close
Objavljeno: 21.04.2023. Image source: Foto: Pexels/Jonathan Borba
300x600

Ako ste buduća mama, verovatno već razmišljate o najboljim opcijama za rađanje vaše bebe. 

Pre svega, trebalo bi da uzmete u obzir svoje zdravstveno stanje. Ovo će pomoći vama i vašem lekaru da odlučite da li vam je možda potreban carski rez ili je dovoljan prirodni porođaj

Da li bi trebalo da se odlučite za carski rez?

Carski rez može biti bolji ako:

• Imate višeplodnu trudnoću (trudni ste sa blizancima, trojkama ili više beba)
• Položaj vaše bebe pred porođaj
• Imali ste carski rez sa vertikalnim rezom
• Imate zdravstveni problem koji čini vaginalni porođaj nebezbednim. To može uključivati dijabetes, visok krvni pritisak ili infekciju, kao što je aktivni herpes.
• Placenta, koja isporučuje kiseonik i hranljive materije vašoj bebi, blokira otvaranje vaše materice. Ovo se zove placenta previa.

Nakon što krenete na porođaj, mogu se desiti određene stvari koje mogu uticati na to da je carski rez bolji izbor za vas i vašu bebu.

Da li treba da se odučite za prirodni porođaj?

Za većinu žena, prirodni (vaginalni) porođaj je sigurniji i zdraviji. Vaginalni porođaj smanjuje rizik od mnogih komplikacija. Prednosti prirodnog porođaja:

• Manji rizik od potrebe za transfuzijom krvi
• Smanjen rizik od postporođajne infekcije. Ovo uključuje infekciju materice. Ako dobijete infekciju, možda ćete morati ponovo da odete u bolnicu u prva dva meseca nakon porođaja.
• Manji rizik od unutrašnjih ožiljaka na materici, 

Istraživači otkrivaju da bebe rođene carskim rezom mogu imati drugačiju reakciju na redovne vakcine

Carski rez može kasnije mogu izazvati probleme kao što je vanmaterična trudnoća ili se vaša posteljica može zakačiti na pogrešnom mestu. Carski rez takođe može izazvati blokadu creva ili povredu bešike.

Prirodni porođaj, pak, može da povredi mišiće karličnog dna majke. Ovo može izazvati probleme sa kontrolom bešike i creva i može dovesti do operacije.

Stručnjaci se ne slažu da li se ovo smatra traumom. To može biti zbog upotrebe klešta ili vakuuma tokom porođaja, koliko dugo gurate ili veličine bebe. Takođe može biti uzrokovano epiziotomijom. Ovo je rez napravljen da bi se vaginalni otvor povećao neposredno pre rođenja. 

Razgovarajte sa svojim ginekologom o mogućnostima rađanja. Pitajte šta je najbolje za vas i vašu bebu.