filteri close
Objavljeno: 19.11.2022. Image source: Foto: Pexels/RODNAE Productions
300x600

Sve veći broj porođaja se odvija carskim rezom.

Porođaji carskim rezom se rade iz nekoliko razloga. Među najčešćim su zaustavljeni porođaj, abnormalno pozicioniranje bebe, fetalni distres i prisustvo dijagnostikovanih urođenih mana. I planirani i hitni carski rezovi služe zaštiti i majke i bebe.

Međutim, ova vrsta porođaja može imati i određene rizike. Potencijalne komplikacije mogu nastati tokom operacije, kao što su reakcije na anesteziju i povrede bebe, ili tokom oporavka od carskog reza, kao što su teško krvarenje i infekcija. Novo istraživanje otkriva kako bebe rođene carskim rezom mogu drugačije reagovati na vakcine u poređenju sa bebama rođenim vaginalno. 

Bebe rođene carskim rezom imaju slabiji imuni odgovor na neke vakcinacije

Istraživači su posmatrali reakciju imunog sistema beba na vakcinaciju u ranom detinjstvu, upoređujući one koje su rođene carskim rezom i one koje su rođene vaginalno. Studija je otkrila da su novorođenčad rođena carskim rezom imala niži nivo antitela, što ukazuje na potencijlno slabiji imunitet u poređenju sa bebama rođenim vaginalno.

Šta treba da znate o prehladi novorođenčadi?

Međutim, to ne znači da deca rođena carskim rezom ne bi trebalo da se vakcinišu. Iako su primećene razlike u tome kako su dve različite grupe beba reagovale na vakcine, i dalje je bilo dovoljno imunog odgovora u obe grupe da obezbedi zaštitu beba od infekcije.

Studija se fokusirala na vakcinacije koje štite od određenih plućnih infekcija, uključujući upalu pluća i meningitis. Pored poređenja porođaja, takođe je podvučena razlika u reakciji na vakcinu između beba koje su dojene i onih koje nisu. Ovo ukazuje da dojena beba imaju veći broj antitela u poređenju sa decom koju sau hranjena formulom.

Kakav bebin plač je znak da posetite pedijatra?