filteri close
Objavljeno: 12.09.2022. Image source: Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
300x600

Imuni sistem bebe ne sazreva do dva do tri meseca. Ovo čini novorođenčad podložnim virusnim i

Vaša beba može da se prehladi osam ili više puta u prvoj godini života, u zavisnosti od izloženosti odraslima i starijoj deci. Obično simptomi mogu uključivati curenje iz nosa ili začepljen nos. Ako vaša beba pokazuje samo ove simptome bez drugih komplikacija, prehlada bi prirodno trebalo da nestane u roku od dve nedelje.

Od presudne je važnosti da ni najmanji simptom prehlade ne uzimate zdravo za gotovo i posetite lekara kada prehlada vaše bebe potraje. To je uglavnom zato što je većina simptoma prehlade kod novorođenčadi nejasna i može biti povezana sa drugim bolestima. Neki simptomi prehlade mogu da imitiraju druge bolesti kao što su grip, upala grla ili upala pluća kod novorođenčadi.

Da li izbijanje zuba izaziva groznicu?

Grip kod novorođenčadi dolazi sa tipičnim simptomima prehlade, ali može uključivati i dijareju, povraćanje ili visoku temperaturu. Ako dete razvije jak kašalj ili otežano diše, to bi mogao biti simptom velikog kašlja ili teže prehlade. Prehlada kod novorođenčadi takođe može eskalirati u upalu pluća sa simptomima u rasponu od povraćanja, znojenja i crvenila kože.

Prevencija i lečenje prehlade novorođenčadi

Studija iz 2021. godine navodi da su neonatalni period i rano detinjstvo period povećane ranjivosti. Zbog toga roditelji novorođenčadi moraju da usvoje preventivne mere kako bi svoju decu zaštitili. Prehlada se često širi vazdušnim kapljicama kada obolela osoba kašlja ili kija. 

Preventivne mere za zaštitu beba od prehlade i virusa su od presudnog značaja. Na primer, održavanje vazduha vlažnim i kontrola da beba unosi dovoljno tečnosti su korisne radnje koje možete preduzeti.

Kakav bebin plač je znak da posetite pedijatra?

Lekove treba koristiti samo ako sumnjate da vaše dete ima druge simptome kao što su groznica, kašalj ili često povraćanje. Takođe pomaže da budete svesni brojnih neželjenih efekata nekih specifičnih lekova. Na primer, strčnjaci savetuju roditeljima da ne daju acetaminofen deci mlađoj od 12 nedelja osim ako nisu razgovarali sa lekarom.

Svaka bolest kod bebe mlađe od tri meseca dovoljan je razlog da posetite pedijatra.