filteri close
Objavljeno: 01.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Sound On
300x600

Iako može postojati širok spektar uzroka gubitka kose kod žena, uključujući različite lekove i zdravstvene probleme, izgleda da i boja kose možda ima nekog uticaja.


Količina folikula dlake na glavi može varirati u zavisnosti od boje kose. Na primer, plavuše obično imaju oko 140.000 folikula, dok brinete imaju oko 100.000. Većina žena koje pate od gubitka kose su brinete. To bi moglo biti zbog činjenice da je smeđa kosa gušća i grublja, što dovodi do manjeg broja pramenova koje telo proizvodi. Kao rezultat toga, kada folikuli brinete ispadnu, ćelave mrlje su očiglednije.

Nije kriva samo boja kosa

Izbor frizura takođe može biti značajan faktor gubitka kose. Previše zategnuti konjski repovi, kao i frizure kao što su pletenice ili dredovi mogu da povuku dlaku iz korena, što dovodi do stanja poznatog kao trakciona alopecija (vučna ćelavost). Ovo takođe može biti uzrokovano spavanjem sa viklerima na glavi. Žene sa ovim tipovima frizura koje osećaju bol ili peckanje na koži glave trebalo bi da promene frizuru na neko vreme dok se simptomi ne povuku.

Pored toga, postoji niz uzroka koji mogu uticati da žena izgubi kosu. To može biti trudnoća, anemija,menopauza ili psorijaza. Pored toga, spoljni okidači, kao što je stres, mogu dovesti do opadanja kose kod žene. Ovo stanje je poznato kao telogen efluvijum i može se rešiti u roku od šest meseci.

Negujte svoju kosu

Iako nije moguće sprečiti gubitak kose zbog određenih stanja, kao što su starenje ili genetika, postoje koraci koji se mogu preduzeti da bi vaša kosa ostala zdrava. Preporučljivo je izbegavati određene proizvode za kosu i frizure koje bi mogle da nanesu štetu folikulu dalke. Pored toga, preporučljivo je prestati pušiti. Cigarete mogu da poremete dotok krvi u folikule dlake i smanje proizvodnju ulja, čineći kosu suvom i lomljivom.

Srećom, zdrava ishrana je jednostavan način da stimulišete rast i snagu kose. Jaja su bogata biotinom i proteinima, oba pomažu da kosa raste. Bobičasto voće, koje obiluje vitaminima i antioksidansima, spanać i lisnato povrće, orasi i zdrave masti, kao što su losos i avokado, takođe su odlični načini za održavanje kose i tela jakim. Bez obzira da li je vaša kosa plava smeđa ili riđa, njeno negovanje je ono što će doprineti da je duže zadržite na glavi.

Kako da sprečite prolećno opadanje kose?